Møt Årets unge kokk-teamene

//Møt Årets unge kokk-teamene

De fem Årets unge kokk-kandidatene, Celine Ekholt, Aron Espeland, Liliana Haaland, Runar Helgeland og Aleksander Løkkeberg Vartdal, har valgt teamene de skal konkurrere med i Mathallen 24. september.

 I år er arrangeres Årets unge kokk for første gang. Dette skal være en uavhengig konkurranse, og skal bidra til å bygge opp et miljø av norske kokker, som på sikt skal kunne hevde seg i internasjonale konkurranser.

 I konkurransen og på trening, er coachens oppgave å motivere og utfordre kandidaten, mens commisens oppgave er å assistere kandidaten på kjøkkenet. Commisen er en ung kokk, og i konkurransen Årets unge kokk er kravet at commisen må være lærling.

Team Årets unge kokk 2019

TEAM ARON
Kandidat Aron Espeland (22) fra Bryne på Jæren, jobber til daglig som kokk på Restaurant Vaaghals i Oslo. Espeland jobbet som kokkelærling på Statholdergaarden fra 2014 til 2016. Her ble han svært fascinert av konkurranser innenfor matlaging (Oslocup). Gjennom det norske juniorlandslaget og seniorlandslaget, har han tre års erfaring fra store lagkonkurranser. Også i individuelle konkurranser har han markert seg sterkt, som sølvvinner Øyvind Bøe Dalelvs commis (assistent), under Årets kokk 2017, og selvstendige gullmedaljer i konkurranser som Nordic Young Chef of the Year og Global Young Chef Challenge 2019.

Commis Andreas Fjellheim (18) fra Aurskog, var kokkeelev ved Sørumsand vgs. før han ble lærling ved Vaaghals i 2018. Han har allerede konkurranseerfaring, med fjerdeplass i Tine Matcup 2017 og Oslo Akershuscup i 2018. Han omtales som en god støttespiller og en styrke på teamet.

Coach Pål Suarez (50) fra Oslo er kjøkkensjef og eier av Brasserie France i Oslo. Etter læretiden på Park Hotel Sandefjord i 1989, har han jobbet som kokk og kjøkkensjef ved en rekke gode kjøkken i Norge. På cv-en står restaurantnavn som Bagatelle, Statholdergaarden, Holdberg, Dàrtagnan og Annen Etage Continental, under og sammen med blant annet kjente Bocuse-kokker som Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun og Bent Stiansen. Han har jobbet 30 år på kjøkkenet, og omtales som en svært dyktig fagmann og mentor.

TEAM EKHOLT
Celine E. Ekholt (20) fra Kråkstad utenfor Oslo, startet sin kokkekarriere på Jåtta vgs. i Stavanger. Etter skolen fulgte læretid ved Kjartan Skjeldes Tango bar og kjøkken og Fish & Cow. I dag jobber hun som Chef de partie (kokk) ved Restaurant Kontrast i Oslo. Celine har ingen tidligere konkurranseerfaring, men er dedikert og har tatt utfordringen med Årets unge kokk på strak arm.

Commis Na Tran (18) fra Eidsvoll, startet sitt løp ved Nannestad vgs. Her deltok hun i fylkesmesterskap og skole-NM med faglærer Asle Faannessen som coach, og tok 2 plass. I dag er hun lærling ved Restaurant Arakataka i Oslo.

Coach Mikael Svensson (36) fra Skåne i Sverige,  er eier og driver av Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Hans gikk på skole i Kristianstad, før han reiste videre ut i Europa der han blant annet jobbet ved 3-stjerners-restaurantene Quique Dacosta og Martin Berasatequi i Spania. Han vant blant annet Möet Chandon Young Chef of the Year i 2003, Årets Viltkock Sverige 2007, og var semifinalist i Årets kock i Sverige 2012.

TEAM LILIANA
Kandidat Liliana Haaland (22) fra Karmøy, jobber i dag som selvstendig kokk. Hun fullførte læretiden sin hos Renaa Restauranter i Stavanger i 2016, og samme året startet hun som konkurransekokk. Haaland har vært finalist i Chain Des Rotisseurs i 2016, NM i kokkekunst i 2018, og er et aktivt medlem på Young Chef Norske kokkers landsforening NKL. I tillegg til å delta i Årets unge kokk 2019, skal hun denne høsten delta i S. Pellegrino Young Chef 2019 UK & Nord Europa, som arrangeres i London i november.

Commis er Aleksandra Dawidowicz (20) fra Haugesund. Hun er lærling hos Scandic Maritim Haugesund, har vært finalist i Norgescup 2019, og er vokst opp i en konditorfamilie.

Coach Bjørn Hettervik (56) er kjøkkenleder vedDatteren te Lothe i Haugesund. På lik linje med kandidat Liliana Haaland, så er Hettervik opptatt av lokale råvarer og sanker mye selv. Han er også opptatt av god ledelse og å utvikle unge mennesker på kjøkkenet.

TEAM R.H. Norway
Kandidat Runar Helgeland (22) fra Sandnes, jobber som souschef på Nb Sørensen Annen Etage i Stavanger. Han startet som lærling på Spiseriet i Stavanger Konserthus (2014-2016), før Renaa: Matbaren. Han har blant annet deltatt i konkurransene Rogalandscup for lærlinger i 2016 (2. plass) og NM i kokkekunst (4.p lass). I 2018 vant han Årets Sjømatkokk, og i år ble han tatt inn på kokkelandslaget (junior).

Commis Sebastian Undheim (18) fra Klepp på Jæren, er lærling på Bevaremegvel i Stavanger. Sebastian er svært engasjert og ivrig i faget, og til tross for sin unge alder har han allerede god konkurranseerfaring. De to har også konkurrert sammen før. Da Sebastian deltok i lærlingkonkurranser var det med Runar som lagleder: I Rogalandscup for lærlinger 2017 vant de gullet, og i NM for lærlinger vant de bronsen.

Coach Tony Martin (32) fra Tananger utenfor Stavanger jobber som kjøkkensjef på Bellies, som partner til St 13 og konsulent Nb Sørensen Annen Etage. Han har tidligere jobbet ved flere kjente restauranter som kokk, og etterhvert kjøkkensjef ved eksempelvis Bagatelle, Tango, Egget og Renaa: Matbaren. Hans sterkt faglige erfaring, gjør han til en god coach. Han har konkurranseerfaring som medlem på kokkelandslaget i kokke-OL i 2016.

TEAM VARTDAL
Kandidat Aleksander Løkkeberg Vartdal (24) fra Klemetsrud i Oslo, jobber som kjøkkensjef på Happolati. Restauranten baserer seg på nordisk mat med asiatisk vri. Han gikk sin læretid ved Staholdergaarden, og har tidligere jobbet som kokk på Sentralen og Festningen i Oslo. Aleksanders konkurranseerfaring inkluderer junior-kokkelandslaget, samt individuelle konkurranser som bronse i Nordic Young Chef 2017, gull i Global Young Chef Europe 2017 og bronse Global Young Chef World 2018.

Commis Sebastian Skauen Johnsen (19) fra Fredrikstad, jobber som lærling på restaurant Rest i Oslo. Rest har fått mye oppmerksomhet for å sette bruk av restemat og biprodukter i fokus. Han har tidligere jobbet på restaurant Slippen i Fredrikstad. Sebastian vant også World Skills Østfold i 2018.

Coach Stian Gregersen er (28) fra Øyer, er kjøkkensjef på restaurant Stock i Oslo. Stock vektlegger ekte og ærlig mat laget på primært norske sesongbaserte råvarer. Han jobbet tidligere som kokk på Michelin-restauranten Ylayali under kokk Even Ramsvik.


Foto:
TEAM EKHOLT – Foto: Marius Viken // Pudder Agency
TEAM ARON – Foto: Eirik Vatne
TEAM LILIANA – Foto: K.V.Hansen
TEAM R.H. NORWAY – Foto: Fredrik Ringe
TEAM VARTDAL – Foto: Mats Dreyer

2019-09-15T16:37:02+00:00 september 14th, 2019|