19. oktober kåres både Norges neste kandidat i Bocuse d’Or, samt Årets unge kokk på Vulkan Arena. Fagsterke mesterkokker og matentusiaster skal lede publikum gjennom begge konkurransene, og by på både skarpe analyser og gode historier i tv-studio på selve konkurransearenaen.
Begge konkurransene streames i sin helhet fra start til slutt, fra kl. 07.00 til kl. 21.15.
Konkurransen Årets unge kokk starter kl. 07.00, og ekspertkommentatorene Eyvind Hellstrøm og Jimmy Øien kommenterer arbeid, råvarer og retter fra klokken 09.30 til 11.30, til siste rett er servert. Arne Hjeltnes er konferansier på arena.
Konkurransen Årets kokk starter kl. 13, og studiovertene Arne Hjeltnes og svenske Frida Ronge kommenterer og intervjuer studiogjester fra klokken 15.30. Ekspertkommentatorene Harald Osa og Jimmy Øien kommenterer arbeid, råvarer og retter fra klokken 17.45 til 19.45. Renée Fagerhøi er konferansier på arena.
Seremonien starter ved studioslutt, cirka klokken 20.40, og senest 21.15 vet vi hvem som skal til Lyon og kjempe for flagget i Bocuse d’Or 2023.
Kunnskapsrike programledere i studio
Hva kreves av en kandidat i konkurransen? Hva kjennetegner de ulike råvarene? Hva ser dommerne etter? Hvordan er rettene presentert? Kommer gastronomien fra et sted, en geografi? Og hva er det egentlig som foregår på konkurransekjøkkenet? Med teamet?
For å analysere og formidle det som skjer i konkurransen, intensiteten i konkurransen og kravene som ligger på kandidatene og teamene, har Stiftelsen Norsk Gastronomi invitert formidlingssterke og kunnskapsrike programledere som skal lede publikum gjennom dagen.
Under Årets unge kokk-duellen er det Jimmy Øien og Bocusekokk Eyvind Hellstrøm som er programledere i studio, mens Arne Hjeltnes, Frida Ronge og Harald Osa overtar programlederstolene under Årets kokk.
God stemning, gode historier og faglig tyngde blir det også når Arne Hjeltnes er konferansier under Årets unge kokk og Rene Fagerhøi leder oss gjennom kåringen av Årets kokk.
I studiosendingen vil også de fleste dommerne delta i å skape et større gastronomisk univers, som seeren både vil lære og blir inspirert av.
Les mer om dommerne her.
Bli kjent med årets programledere og konferansierer.
Eyvind Hellstrøm var den andre norske kokken som konkurrerte i Bocuse d’Or (1989). Han var president for Bocuse d’Or Norge i over 20 år, inkludert presidentskapet for det første Bocuse d’Or Europe i 2008. Hellstrøm ledet Bagatelle i 27 år, som ble den første restauranten i Norden som oppnådde 2 stjerner i Guide Michelin. I 2007 fikk han Frankrikes høyeste utmerkelse, Æreslegionen, «L`ordre National de la Légion d`Honneur», og ble samme år utnevnt til «Ridder av 1. klasse» av Den Kongelige Norske St. Olavs orden. Han har skrevet en rekke kokebøker, og har de siste årene etablert seg som programleder med livsstilsreality som spesialfelt, og vunnet Gullruten to ganger for Norges mest populære programleder.
Jimmy Øien var commis for Ørjan Johannessen da han vant Årets kokk 2013, bronse i Bocuse d’Or Europe 2014, og til slutt gull i verdensfinalen i Lyon i 2015. Han hadde læretiden sin ved Restaurant Smak i Sandefjord, samt et «stagerie» (kort læreopphold) på Regis et Jacqués Marcon i landsbyen Saint-Bonnet Le Froid utenfor Lyon. Han har også jobbet som kokk på Palace Grill og Nedre Foss Gård. I dag er han en av hovedpersonene bak Restaurant Rest, som har spesialisert seg på å bruke råvarer som av ulike årsaker ville blitt kastet ellers.
Harald Osa var coach for Gunnar Hvarnes da han vant bronsen i verdensfinalen i Lyon i 2011. Han var på kokkelandslaget i 12 år, har jobbet som kokk internasjonalt og var med å starte Gastronomisk Institutt i Stavanger i 1990, som han ledet i mange år. I dag jobber han med innovasjon i Bama Gruppen, blant annet Kort & Godt-serien som fremmer stolte norske råvarer og bønder overfor norske kokker og forbrukere.
Frida Ronge er en prisbelønt, kreativ kokk fra Gøteborg, som har skapt en egen vri på den nordisk-japanske matstilen. Hun er i dag kulinarisk direktør ved TAK og UNN i Stockholm, der hun leder den gastronomiske og konseptuelle utviklingen. Tidligere har hun blant annet jobbet som kjøkkensjef på Råkultur i Stockholm og som teppanyaki- og sushikokk på Yasuragi. Ronge er blant annet vinner av White Guide Rising Star of the Year, Karin Franssons mentorpris, sølv i Seven Sushi Samurai, Årets smakskapare 2017 og Årets Svenska Måltidslitteratur med Rå som Sushi i 2017. Hun har også vært dommer i svenske Årets kock, og deltar for tiden i Kockarnes kamp.
Arne Hjeltnes har en allsidig bakgrunn fra media og reklamebransjen. Vossingen har alltid vært glad i mat, og de gode historiene om matens opprinnelse og hvordan den anvendes i ulike land og bygder. Det var med programmet Gutta på tur, sammen med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Bocuse-kokken Arne Brimi at Arne Hjeltnes for alvor etablerte seg som en av Norges mest entusiastiske matambassadører. Han har fartstid fra Norges Sjømatråd i Asia, Innovasjon Norge i USA, og sentrale roller i både næringsliv og politikk.
Renee Fagerhøi var plutselig på alles lepper etter å ha gått til topps i konkurransen Top Chef, som ble vist på TV2 i 2016. Men i bransjen var hun allerede den gangen et gryende talent, etter at hun i 2013, som første kvinnelige kokk siden Kari Innerå’s sølv i 2006, tok medalje i NM i Kokkekunst. Fagerhøi’s mat er uredd og kreativ, med en ydmyk holdning til råvarene. Hun er opprinnelig fra Nøtterøy, men ser på seg selv som trønder etter å ha levd nesten hele livet i Trondheim. Læretiden hadde hun på Britannia Hotell, før hun ble kokk hos Kontrast catering og etter hvert kjøkkensjef på Kalas & Canasta. I 2017 åpnet hun sin egen restaurant, Bula Neobistro, og med det har hun bidratt til å sette Trondheim på spisekartet. Hun var dommer under Årets unge kokk i 2019 og er i år coach for Team Svendsen i samme konkurranse.