Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe, Håvard Werkland, har valgt sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, Christopher W. Davidsen, som coach og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis. Dette knallsterke laget skal kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse den 19. mars i Trondheim neste år.
Vinner-team
Samarbeidet mellom Christopher W. Davidsen og Håvard Werkland går langt tilbake i tid. Da Davidsen sikret sølvet i Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or i 2016 og 2017, var det Werkland som var hans viktigste støttespiller som commis. Da Davidsen, i etterkant av Bocuse-løpet, ble leder av Speilsalen på Britannia i Trondheim, var Håvard hans kollega i prosjektet helt fra start. Under ett år etter åpning, mottok de en stjerne i Guide Michelin.
Som trener skal Christopher hjelpe Håvard med å utvikle og finjustere oppskrifter, teknikker og presentasjon, men også veilede, inspirere og utfordre kandidaten til å yte maksimalt, i både forberedelsene og på konkurransedagen.
– Jeg har jobbet med Christopher i mange år, og det er få mennesker som utfordrer meg mer enn han. Christopher får ut det beste i meg, og han er den beste fagpersonen jeg kjenner, sier Håvard Werkland om valget.
Christopher Davidsen var også coach for Filip August Bendi da han tok sølv i Bocuse d’Or i Lyon tidligere i år.
Ungt kokketalent
Commisen spiller en helt avgjørende rolle på kandidatens lag, og her har Håvard valgt 19 år gamle Grunde Gillund som sin høyre og venstre hånd i kjøkkenboksen.
En commis er et ungt kokketalent under 23 år, som samarbeider med kandidaten i hele prosessen, og som på konkurransedagen er den andre som konkurrerer. En commis kan utføre alle oppgavene på kjøkkenet, og i denne arbeidsdelingen skapes resultatet. Et resultat teamet har fem og en halv time på å lage, og presentere for kresne dommere fra 20 europeiske land.
Grunde Gillund er kokkelærling ved Britannia og Speilsalen, og han utmerket seg i konkurranser allerede da han sammen med Espen Laumann vant Norgescup for lærlinger i 2022, med nettopp Håvard Werkland som coach.
– Det er ikke uvanlig at vi treffer igjen disse unge commisene, kokketalentene, som kandidater i Bocuse-løpet, slik Håvard var Christophers commis i 2016 og 2017. Å delta i team til våre konkurranser er rett og slett fantastiske læringsarenaer, sier president i Bocuse-akademiet Geir Skeie.
Bocuse d’Or Europe går av stabelen i Trondheim 19. – 20.mars neste år. Norge konkurrerer den første dagen.
Foto: BERRE