Åkeren og havet er temaet for menyen til ÅUK!

//Åkeren og havet er temaet for menyen til ÅUK!

Fem kandidater skal konkurrere om tittelen Årets unge kokk i Mathallen den 24. september. Jordskokk er hovedråvare i den første tallerkenretten, mens den andre tallerkenen skal være en sjømatfest der laksen spiller hovedrollen sammen med skalldyr.

 Vi synes dette er en veldig fin og tidsriktig oppgave der kandidatene får muligheten til å vise at de behersker å lage smakfulle vegetar- og sjømatretter, sier Tom Victor Gausdal, sølvvinner i Bocuse d’Or og Akademiets styreleder.

Første tallerkenrett er ovo-lacto-vegetarisk og skal bestå av jordskokk fra Gyda gård, vaktelegg fra Ryfylke, rotgrønnsaker fra Stange, Jeløy og Spydeberg og norsk meierismør.

Vi ønsker å utfordre kandidatene til å lage en vegetarrett som kunne ha blitt servert på en av topprestaurantene i Skandinavia. Jordskokk er en veldig spennende grønnsak som fortjener å løftes mer frem på matbordet igjen. I konkurransen skal kandidatene tilberede den sammen med vaktelegg fra Ryfylke, godt Tinesmør og minst to ulike rotgrønnsaker, sier Gunnar Hvarnes, bronsevinner i Bocuse d’Or og Akademiets faglige leder.

Den andre tallerkenretten skal bestå av auroralaks, trøffeltang og skalldyr, enten kamskjell, sjøkreps, blåskjell eller hjerteskjell. Kandidatene må bruke minst to skalldyr.

I Japan bruker de Aurora-laksen til sushi og sashimi, men i denne konkurransen så skal den varmebehandles og serveres med rotgrønnsaker og trøffeltang. Sistnevnte er en relativt nyoppdaget delikatesse som vi har brukt som råvare i Årets kokk-konkurransen i 2017. Det blir veldig spennende å se hvordan kandidatene løser denne oppgaven, forteller Hvarnes.

Begge tallerkenretter skal serveres til konkurransens seks smaksdommere.

Konkurransen Årets unge kokk arrangeres for første gang i år. Konkurransen er viktig bidrag til å bygge opp et større miljø av norske kokker som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser og dermed bidra til å løfte faget, norske råvarer og matkultur.

Oppgaven:

Ovo-lacto-vegetar: Jordskokk med rotgrønnsaker, vaktelegg og Tinesmør.
Det skal lages åtte tallerkener med jordskokk fra Gyda gård og vaktelegg fra Vaktelgården i Ryfylke. Disse skal kombineres med enten pastinakk fra Reier Gård på Søndre Jeløy, purreløk fra Egeland Gård i Spydeberg eller regnbuegulrøtter fra Hegsvold Gård i Vestbygda, Stange. Jordskokken er hovedråvare og kandidatene må bruke minst en av de tre rotgrønnsakene.

Sjømatfest: Aurora-laks med skalldyr og trøffeltang
Det skal lages åtte tallerkener med Aurora-laks, som skal kombineres med minst to av følgende skalldyr: kamskjell, sjøkreps, blåskjell og hjerteskjell. Trøffeltang skal også brukes.

Disse skal konkurrere om å bli Årets unge kokk 24. september:
Aleksander Løkkeberg Vartdal
Aron Espeland
Celine Ekholt
Frida Netland Berge
Liliana Haaland
Runar Helgeland

 

 Foto: Tom Haga

2019-08-21T10:32:08+00:00 juni 18th, 2019|