Det er ikke bare maten på fat og tallerkener som må holde høy kvalitet når kandidatene til Årets kokk og Årets unge kokk går i ilden. Hvordan holdes det orden på konkurransekjøkkenet? Er det mye matsvinn, bruker kandidatene kun de godkjente ingrediensene? Et eget dommerteam vurderer innsatsen de fem og en halv timene på konkurransekjøkkenet.
Kjøkkendommerne har som oppgave å vurdere kandidatenes håndverk, kjøkkenteknikk, arbeidsmetoder, hygiene, utnyttelse av råvarer og minimering av matsvinn. I tillegg har de kontroll på om teamene følger både tidsskjemaet og de strenge konkurransereglene.
– Hvordan kjøkkenet holdes tas også til vurdering mot det endelige resultatet. Hele 6% av den totale scoren gis nemlig av kjøkkendommerne, forteller faglig leder Christopher W. Davidsen.
Reglene i Årets kokk speiler regelverket i Bocuse d’Or. Blant annet får ikke kandidatene ta med seg råvarer og ingredienser som er ferdig formet, oppskåret, innkokt eller ferdigblandet. Reglene definerer også størrelser på fat og tallerkener, hvor maten ferdigstilles, og hvem som kan bevege seg hvor på kjøkkenområdet og tidspunkter for ulike leveranser. Oppdages brudd på reglene har dommerne sanksjonsmuligheter, og kan for eksempel fjerne ikke-godkjente produkter eller gi poengtrekk for regelbrudd og tidsoverskridelser.
Møt årets kjøkkendommere
Kjetil Gundersen har vært med som kjøkkendommer i Årets kokk siden 2013. Han gikk kokkelinja på Nes videregående skole, og hadde sin læretid ved Olavsgaard Hotel. Etter et opphold på Hos Thea, jobbet han ved De Fem Stuer i Oslo, hvor han raskt ble sous chef. Fra 1999-2006 var han rådgivende kokk ved Gastronomisk Institutt, en rolle som tok han verden rundt på inspirerende oppdrag. En periode jobbet Kjetil også for Thomas Rode på Kongens Kælder i København. Fra 2007 har Kjetil jobbet ved Augusta Arnesen og Bama Storkjøkken.
Gundersen har mye konkurranseerfaring fra blant annet NM, og i 1998 konkurrerte han i Årets kokk. Han ledet Ungdomslandslaget for kokker, og var selv kokk på Kokkelandslaget i perioden 2001-2004. Kjetil er også en av få sertifiserte WACS-dommere på A-nivå, og har dømt i en rekke internasjonale konkurranser i perioden 2006 til i dag.
Kenneth Toft-Hansen startet som kokk i den danske prestisjerestauranten Piaf da han var 23 og har vært innom de fleste danske restauranter i toppsjiktet. I 2003 var han commis for Team Danmark i Bocuse d’Or og kom selv på femteplass i 2015 da Ørjan Johannessen vant. Han skulle få sin revansje da han i 2019 vant verdensfinalen for Danmark, da han delte pall med vår egen Christian André Pettersen som tok bronsen. Han driver til daglig Svinkløv Badehotell i Jylland.
Kjetil Gundersen og Kenneth Toft-Hansen er kjøkkendommere for Årets kokk.
Marcelino Gomez er Italias kandidat til Bocuse d’Or Europe i Trondheim i 2024. Men konkurransen er ikke ukjent for han, da han har vært dommer for Argentina og coach for Columbia i tidligere konkurranser. Han er argentinskfødt, med italienske besteforeldre som har gitt han både Argentinsk og Italiensk nasjonalitet.
Macelino har jobbet ved flere verdensledende kjøkken. Der i blant to av de mest anerkjente i København, som dessertkokk (pastery chef) ved Geranium i 2017 og utviklingskokk (research & development chef) ved Alchemist. Han jobber for tiden ved tre-stjerners restauranten La Mirazur i Menton, Frankrike, også der som utviklingskokk.
Marcelino Gomez og Kjetil Gundersen er kjøkkendommere for Årets unge kokk.