Et toppet lag av kokker og matinteresserte skal ta oss gjennom Årets kokk 2023

18. september går Årets kokk og Årets unge kokk av stabelen i Stavanger konserthus, og for å geleide oss gjennom konkurransen, komme med analyser og gode historier underveis, har vi med oss kokker og mathoder fra øverste hylle.

Å følge med på Årets kokk kan være overveldende. Et stort spekter av råvarer omgjøres til fantastiske kulinariske kreasjoner, dommere dømmer og kokkene jobber med innøvd presisjon på kjøkkenet.

For å lose oss gjennom årets konkurranse, har Stiftelsen Norsk Gastronomi invitert et høyst kompetent team av formidlere og matvante programledere.

Stream konkurransen i sin helhet, hos Nordic Food Life.

Matformidling i fokus
Som konkurransens konferansier, er vi så heldige å ha fått med oss Kjartan Skjelde. Kjartan er en norsk kokk, forfatter og programleder. Kjartan har medvirket som programleder for blant annet Camp Kulinaris, og som dommer for MasterChef og MasterChef – Unge talenter.

Som programleder i studio inntar Renée Fagerhøi stolen. Fagerhøi var plutselig på alles lepper da hun gikk til topps i Top Chef på TV2 i 2016, men har vært en respektert kokk i bransjen i mange år. Hun har tidligere vært både dommer og coach i Årets unge kokk. Med seg som programleder har hun ringreven Arne Hjeltnes. Vossingen har alltid vært glad i mat og god historiefortelling. Det var med programmet Gutta på tur, sammen med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Bocuse-kokken Arne Brimi, at Arne Hjeltnes for alvor etablerte seg som en av Norges mest entusiastiske matambassadører.

Under Årets kokk-serveringene, tar Renee Fagerhøi av seg programlederhatten, og sammen med Harald Osa skal hun kommentere arbeid, råvarer og retter når kandidatene presenterer sine retter for dommerne. Harald Osa var coach for Gunnar Hvarnes da han vant bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011. Osa var også første leder av Gastronomisk Institutt i Stavanger, har holdt flere fremtredende kjøkkensjefposisjoner, og jobber nå med forskning og innovasjon i Bama Gruppen, spesielt med å fremme norske råvarer og bønder.

Gunnar Hvarnes og Jimmy Øyen blir ekspertkommentatorer for Årets unge kokk, og vil sitte klare når den første serveringen går på formiddagen klokken 10.00

Gunnar Hvarnes tok bronse i Verdensfinalen i 2011, etter sølv i Europafinalen året før og seier i Årets kokk i 2009. Hvarnes var faglig leder for Akademiet av de norske Bocuse-kokkene fra 2015 til 2019, stod ansvarlig for faglig innhold i både Veien til Årets kokk og konkurransen Årets kokk i 2015, 2017 og 2019. I 2015 ble han coach for Christopher W. Davidsen, som selv tok sølv, både i Europafinalen 2016 og Verdensfinalen 2017. I 2018 var han Christian Andre Pettersens coach i Bocuse d’Or Europe i Torino, hvor de vant gull, og i 2019 i Verdensfinalen i Lyon, hvor det ble bronse. Hvarnes er til daglig Culinary director i Compass Group Norway.

Jimmy Øien var commis for Ørjan Johannessen, og sammen vant de Årets kokk 2013, bronse i Bocuse d’Or Europe i Stockholm i 2014, og gull i verdensfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i 2015. Han har vært kokk på Palace Grill og Nedre Foss Gård, og er i dag en av eierne og kjøkkensjefen bak fantastiske Restaurant Rest i Oslo, som i fjor mottok grønn stjerne, for sitt spesielle fokus på bærekraft, i Guide Michelin.

Ganfryd-konkurransen, hvor kandidatene i Årets kokk og Årets unge kokk konkurrerer med hverandre med sine moderne varianter av bakt potet, kommenteres av Harald Osa og Øyvind Bøe Dalelv.

Øyvind Bøe Dalelv har lang fartstid på kokkelandslaget, og er tidligere norgesmester, nordisk mester og verdensmester for junior og første verdensmester i tapas. Øyvind har jobbet på ulike stjernerestauranter, og har vært kjøkkensjef på Michaels, Briskeby i Oslo. Jobber nå som konsulent og privatkokk, samt driver burgerkjeden Flamme Burger, med avdeling i Oslo og Bergen. Øyvind har selv deltatt i Årets kokk og flere ganger stått på pallen, blant annet i 2017 da han tok sølvet.

Les mer om streamen og studiosendingen her.