Vi er stolte og glade over å kunngjøre at Jens Peter Kolbeck og Kjetil Gundersen blir kjøkkendommerne under Årets Kokk 2017 i Mathallen 12. september.

 En kjøkkendommers arbeid består i å følge kandidatenes arbeid de seks timene de konkurrerer.

 – Kolbeck og Gundersens oppgave som kjøkkendommere vil ha en betydelig rolle i vurderingen av teamenes arbeid og det endelige resultatet, sier Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d´Or Norge. – Nær 10 % av de totalt 240 poengene som skal tildeles hver kandidat, vil bli forvaltet av kjøkkendommerne.

Kjøkkendommerne vil vurdere kandidatenes håndverk, kjøkkenteknikk, arbeidsmetoder, hygiene, utnyttelse av råvarene og minimering av svinn. I tillegg sjekker de at tidsskjema og reglene følges.

Det er detaljerte rammer for oppgaven kandidatene skal løse, og reglene under Årets kokk speiler regelverket i Lyon. De omhandler maten: for eksempel er det forbudt å bringe med seg råvarer og ingredienser som ferdig formet, oppskåret, redusert eller ferdigblandet. De omhandler servering: f.eks. størrelser på fat og tallerkener, hvor maten ferdigstilles og hvem som kan bevege seg i kjøkkensonen.

Skulle dommerne oppdage brudd på reglene, har de fysiske sanksjonsmuligheter, og kan eksempelvis fjerne ikke-godkjente produkter og trekke poeng for regelbrudd, tidsoverskrkidelser og svakt håndverk.

Om dommerne
Jens Peter Kolbeck
(f. 1947): Etter endt utdannelse ved Hotel Dagmar i Danmark i 1966, vendte Kolbeck snuten mot Frankrike, hvor han i perioden 1970-74 arbeidet på noen av Frankrikes beste restauranter, deriblant Haeberlin, Guérard, Vergé, Troisgros, Bocuse og Point. Tilbake i Danmark ble han headhuntet til Slottet, som kjøkkensjef hos Dronning Margrethe. I 1988 åpnet han restauranten Christies sør i Jylland, en restaurant som i 1993 ble kåret til Danmarks beste. Samme år vant Kolbeck sølv i Bocuse d´Or Lyon, året hvor vår egen Bent Stiansen tok gull. I ettertid har han vært coach for en rekke kandidater i Bocuse d´Or-konkurransen.

I dag er Kolbeck en svært anerkjent fagperson som villig deler av sin tid og kunnskap med den nye generasjoner kokker.

I 2012 ble Kolbeck hedret med Æresprisen Kokkenes Kokk, (av Fonden til Fremme af Dansk Gastronomis), i forbindelse med sitt 50-års jubileum som kokk.

Kjetil Gundersen (f.1972) var kokkeelev på Nes Vgs., og hadde sin læretid på Olavsgaard Hotel. Etter et kort år på Hos Thea, startet han ved De Fem Stuer i Oslo, hvor han raskt ble soussjef. Fra 1999 – 2006 var han rådgivende kokk ved Gastronomisk Institutt, en rolle som tok han verden rundt på inspirerende oppdrag. En periode jobbet Kjetil også for Thomas Rode på Kongens Kælder i København. Fra 2007 har Kjetil jobbet ved Augusta Arnesen og Bama Storkjøkken som markedssjef.

Gundersen har også konkurranseerfaring fra NM, og i 1998 konkurrerte han i Årets kokk. Han har ledet Ungdomslandslaget for kokker, og var selv kokk på Kokkelandslaget i perioden 2001-2004. Kjetil er sertifisert WACS-dommer på A-nivå, og har dømt i en rekke internasjonale konkurranser i perioden 2006 til i dag. Gundersen var også kjøkkendommer under Årets kokk 2013 og 2015.

FOTO: Kjetil Gundersen – BAMA Storkjøkken / Jens Peter Kolbeck – Studie 66 v/Alfred Køpke