Årets unge kokk 2021-kandidatene

//Årets unge kokk 2021-kandidatene

Fire unge kokker imponerte med retter av modnet klippfisk.

 Andrea Svendsen, Celine Ekholt, Olve Akselsen og Siriyaporn Rithisirikrerg passerte nåløyet, og skal konkurrere om å bli Årets unge kokk på Vulkan Arena 19. oktober, samme sted og dag som Årets kokk 2021.

 Kandidatene som skal delta i Årets unge kokk, er valgt ut av Bocuse-akademiet. For å kvalifisere seg måtte de fire finalistene presentere en ganefryd med skrei, lever, rogn og tang, og en fritolkningsoppgave med modnet klippfisk, meierifløte, mandelpotet og vinterlagret gulrot.

–  I søknaden om å få delta måtte de unge kokkene modernisere norske mattradisjoner, og resultatene var veldig overbevisende. De fire kandidatene ble valgt ut på bakgrunn av fagkunnskap og kreativitet i oppskrifter og presentasjon. Jeg gleder meg til å følge dem på veien til Årets unge kokk-finalen i oktober. Forhåpentligvis ser vi dem også igjen i Årets kokk om noen år, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

Her kan du lese mer om innsendelsesoppgaven.

Årets unge kokk retter seg mot kokker under 25 år. Med konkurransen ønsker Stiftelsen Norsk Gastronomi å bidra til å skape et større miljø av norske kokker, som på sikt skal kunne hevde seg i individuelle internasjonale konkurranser, for så å bli blant landets beste kokker.

For at norske kokker skal fortsette å hevde seg på pallen i Bocuse d’Or, er det avgjørende at unge kokketalenter får muligheten til å bygge relevant konkurranseerfaring. I prosessen løftes både den enkelte kokk, kokkefaget, matnæringene, de gode råvarene og den norske gastronomien, forklarer Arne Sørvig, daglig leder for Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Frem mot finalen 19. oktober, skal de fire kandidatene delta i kandidatutviklingsprosessen «Veien til Årets unge kokk», som omhandler råd og informasjon om alt fra regler, trening og løsninger til konkurransen, til egne forberedelser som ledere for matkonsepter og team.

Årets unge kokk ble for første gang arrangert i 2019. Vinneren ble Aleksander Vartdal, kjøkkensjef på Happolati i Oslo, som i år er en av finalistene i Årets kokk.

Årets unge kokk 2021 – kandidater

Navn: Andrea Svendsen
Alder: 24 år
Nåværende stilling: Kokk ved Bula Neobistro, Trondheim

– Jeg liker å utfordre meg selv, og har en lidenskap for mat som jeg vil jobbe videre med å utvikle. Helt siden jeg var liten har jeg alltid likt å eksperimentere på kjøkkenet, og det å få muligheten til å teste ut nye smakskombinasjoner og teknikker er veldig spennende. Det å lære mer om råvarene og gå skikkelig inn i teknikk og forskjellige matkulturer og tradisjoner, er en viktig del av min motivasjon for å delta i konkurransen Årets unge kokk.

 

Navn: Olve Akselsen
Alder: 23 år
Nåværende stilling: Kokk ved Fish&Cow, Stavanger

– Eg har alltid likt og konkurrera og jobba mot eit mål for og forbetra meg. Eg var i Lyon og så Ørjan Johannessen vinne gull i 2015, og sida har målet vore og stå øvast på pallen der. Eg ser på Årets unge kokk som eit springbrett mot detta målet, der eg kan utvikla meg, finpussa kunnskapen min og komma meg gjennom nålauga for og kunne konkurrera for Noreg i Bocuse d’Or.

Navn: Siriyaporn Rithisirikrerg «Mymint»
Alder: 22 år
Nåværende stilling: Kokk ved Thon Hotel Lofoten

 – Jeg lærte å lage mat på bestemors kjøkken i Thailand, og matminnene derfra er mange. Som kokk er jeg interessert i historien bak maten vi spiser, og synes det er spennende å prøve nye varianter av mer tradisjonelle retter. Jeg vil bli Årets unge kokk for å utvikle meg i faget, utfordre meg selv og for å få erfaring fra denne siden av kokkefaget, også.

 

 

Navn: Celine Ekholt
Alder: 23 år
Nåværende stilling: Kjøkkensjef ved Winther, Oslo

– Å delta i Årets unge kokk håper jeg kan være et viktig signal for å få enda flere jenter til å satse på både kokkeyrket og som konkurransekokker. Det jeg elsker ved kokkeyrket, er hvor kreativt det er, og hvor ubegrenset man kan være. Det er et utfordrende og nyskapende yrke, hvor man aldri slutter å utvikle seg. Det er også et yrke der man må stå for noe, og bidra til endring.

 

 

 


Foto:
Andrea Svendsen, foto: Geir Mogen
Olve Akselsen, foto: Eirik Thomsen/Olve Akselsen
Siriyaporn Rithisirikrerg, foto: K. Andreassen/Mymint
Celine E. Ekholt, foto: Celine E. Ekholt

2021-04-16T08:34:20+00:00 april 16th, 2021|