Øyvind Bøe Dalelv (27) er soussjef hos Bocuse-kokk Bent Stiansen ved Statholdergaarden i Oslo. Han kommer fra Bodø, hvor han delte både oppvekst og kokkeskolen med konkurrenten Christian André Pettersen. Bøe Dalelv er opptatt av sitt nordnorske opphav, av det han omtaler som inspirasjon til hans kokkefaglige identitet: Å være opptatt av rene og ekte smaker fra fjell og hav.

Min matfilosofi er preget av min nordnorske identitet. Rene, enkle og tydelige smaker. Maten jeg lager er påvirket av min daglige jobb på Statholdergaarden, der vi serverer moderne klassisk og god mat. Samtidig har jeg en personlig touch på det som presenteres under konkurranser.

Oppveksten i barske omgivelser i havgapet i nord var ikke til hinder for at han tidlig begynte å se ut i verden og drømme om å representere Norge i Bocuse d’Or. Bøe Dalelv tilbrakte læretiden ved Statholdergaarden i 2007-09, før han fungerte både som kokk og kjøkkensjef hos Ole Johnny Eikefjord på Restaurant Eik i Oslo frem til 2011. Derfra bar det tilbake til Statholdergaarden, hvor han har vært siden. Han har vært kokk på juniorlandslaget, på yrkeslandslaget og i det norske kokkelandslaget (seniorer).

– Det viktigste for å utvikle faget er å inspirere andre. Jobbe med kokkelærlinger, å være kreativ med sine kollegaer. Mulighetene er så utrolig mange. Jeg er glad for at jeg valgte kokkeyrket.

 Øyvind konkurrerte også i Årets Kokk 2015.

Foto: Plakat – Jens Haugen, portrett – Fredrik Ringe