Vinner av NM i Kokkekunst 2024 blir kandidat til Årets kokk 2025

Norske Kokkers Landsforening og Stiftelsen Norsk Gastronomi har fornyet samarbeidet, som gir vinneren av NM i Kokkekunst privilegert adgang til å være blant de utvalgte kandidatene til Årets kokk 2025. Samtidig vil sølvvinneren i Årets kokk 2025 få det ærefulle oppdraget å representere Norge i den nordiske konkurransen i 2026.

I Årsmøtet 23. april i år, vedtok foreningen Årets kokk Akademiet, kalt Bocuse-akademiet, å videreføre denne talentutviklingsavtalen som første gang ble inngått i 2017-23. Vedtaket var enstemmig.

– Svært mange kokker har startet sin konkurransekarriere i NKL-konkurranser. Denne avtalen skaper god sammenheng mellom våre respektive organisasjoners konkurranseaktiviteter, og er et samarbeid til beste for kokketalentene, uttaler Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi. Stiftelsen er sekretær for foreningen Årets kokk Akademiet.

Årets kokk er den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or, og for å delta i Årets kokk må en kokk først bli utvalgt basert på en personlig søknad. Vinneren av NM i Kokkekunst må fremdeles utarbeide en søknad, men når den er tilstrekkelig, er vedkommende garantert plass blant kandidatene til Årets kokk.

– Bocuse d’Or er verdens vanskeligste å vinne, og er for de mest motiverte den ultimate kokkekonkurransen å gi seg i kast med. Men for å komme dit må først Årets kokk vinnes. Dette samarbeidet gjør at NM-vinneren kommer et steg nærmere Lyon, avslutter Sørvig.

President i NKL, Kyrre Dybdahl, understreker at det er svært gledelig å avtalefeste et videre samarbeid mellom Norske Kokkers Landsforening og Stiftelsen Norsk Gastronomi.

– Våre organisasjoner har det til felles at vi ønsker å skape et sterkt omdømme for norske fagutøvere i kokkeyrket, norske råvarer og tradisjoner for både et nasjonalt og internasjonalt publikum. Våre konkurranser og konkurransekjøkken er sterke lærings- og utviklingsarenaer, både for den enkelte kokk og for lag, hvor både kulinarisk nyvinning og gjenoppdaging av tradisjoner skjer. Denne avtalen er positiv for kokkene, mat- og måltidsbransjen og reiselivet, sier NKLs president, Kyrre Dybdal.

Vinneren av Årets kokk 2025 skal konkurrere i Bocuse d’Or Europe 2026, i regi av Stiftelsen Norsk Gastronomi, og sølvvinner i Årets kokk skal representere Norge i Nordisk konkurranse 2026, i regi av Norske Kokkers Landsforening. Slik bidrar samarbeidet til å redusere behovet for å arrangere både Årets kokk og NM i Kokkekunst i oddetallsårene, og reduserer treningstrykk på de norske restaurantkjøkken som avser kandidater til konkurransene.

– Et slikt samarbeid utnytter ressurser og innsats på en bedre måte, og vil utgjøre en forskjell over tid, både for det profesjonelle norske kjøkken og den norske gastronomien som helhet.

Foto: 

Vinner av Årets kokk 2023, Håvard Werkland. Foto: Tom Haga

Geir Skeie, styreleder i det norske Bocuse-akademiet. Foto: Stian Broch

Kyrre Dybdal, NKL-president. Foto: NKL