Se Bocuse d’Or Europe!

//Se Bocuse d’Or Europe!

Den 15. og 16. oktober arrangeres Europafinalen i Tallin, Estland, og denne gangen må Team Norway klare seg uten at 700 norske supportere heier dem fram fra tribunen. På grunn av smittevern foregår konkurransen uten publikum til stede, men det blir mulig å følge kandidat Christian André Pettersen og Team Norways prestasjoner på våre nettsider.

Sendingene ledes av Harald Osa, og sammen med Bocusekokk Bent Stiansen og gullcommisen fra 2015, Jimmy Øien, sørger han for faglig påfyll, gode historier og ikke minst god forklaring og analyse underveis i sendingen.

Her kan du se konkurransen 15. og 16. oktober.

Christian André Pettersen og Team Norway konkurrer fredag 16. oktober i kjøkken nummer ti. De starter konkurransen kl. 09.40, tallerkenretten leveres 14.40, og kl. 15.15 presenteres fatet. Prisseremonien finner sted fredag 16. oktober fra cirka kl. 17:00, og da vet vi hvordan det gikk med Norge denne gangen. Det er syvende gang Bocuse d’Or Europe arrangeres, og Norge har stått på pallen hver gang.

–  Siden publikum er nødt til å følge konkurransen på en skjerm, er det ekstra viktig å produsere en sending med norske eksperter som kan analysere og formidle det som skjer på konkurransearenaen. Vi har fått med oss dyktige fagfolk som skal gjøre oss bedre kjent med Bocuse-konkurransene, formidle det omfattende arbeidet som ligger bak, og håndverket som utøves under et enormt tids- og prestasjonspress, sier Arne Sørvig, daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi. – Streamen erstatter selvsagt ikke tilstedeværelsen på tribunen, men når vi først står midt i en pandemi, så er jeg veldig glad for at vi klarer å gjennomføre konkurransen. Det mener jeg er viktig for både kokkeyrket og bransjen i Europa. I år øker Bocuse også kameraproduksjonen, slik at streamen kommer tettere på det som skjer på konkurransearenaen.

Torsdag 15. oktober starter sendingen kl. 12.15. Denne dagen konkurrerer blant annet Danmark og Sverige, og Harald Osa og Bent Stiansen er i studio.

Fredag 16. oktober starter sendingen kl. 12.15. Denne dagen konkurrerer blant annet Norge, Frankrike og Finland, og i studio er Harald Osa og Jimmy Øien.

Enestående fagformidlere
Programleder og gjester velges ut på bakgrunn av erfaring. Det er ønskelig at de har kokkeerfaring, helst også konkurranseerfaring, og at de er flinke å formidle.

Vi har heldige som har fått Harald Osa til å lede sendingene våre begge konkurransedagene sammen med to av landets beste kokker, Bent Stiansen og Jimmy Øien. Alle tre vet hva det det innebærer å konkurrere på den tøffe arenaen, men er samtidig gode formidlere som vil dele av sin innsikt og observasjoner på en spennende og engasjerende måte.

Harald Osa var coach for Gunnar Hvarnes da han vant bronsen i verdensfinalen i Lyon i 2011. Han var på kokkelandslaget i 12 år, har jobbet som kokk internasjonalt, og var med å starte Gastronomisk Institutt i Stavanger i 1990, som han også ledet i mange år. I dag jobber han med innovasjon i Bama Gruppen, blant annet Kort & Godt-serien, som fremmer stolte norske råvarer og bønder overfor norske kokker og forbrukere.

Vi lager denne streamen først og fremst for at konkurransen kan følges direkte. En hyggelig bieffekt er imidlertid at vi også da bidrar til økt interesse for faget, yrket og norsk gastronomi generelt.  Jeg håper også at mange som ser på streamen blir inspirert til å prøve nye råvarer, oppskrifter, metoder og teknologier hjemme, fortsetter Arne Sørvig.

Torsdag 15. oktober deler Harald Osa studio med Bocuse-kokk Bent Stiansen. Bent tok Norges første gull i Bocuse d’Or i 1993, og etablerte Statholdergaarden året etter. Han fikk raskt en stjerne i Guide Michelin i 1998, som han har beholdt hvert år siden. Han har gitt ut en rekke kokebøker, og er en matinspirator for det norske folk. Stiansen var styreleder i Bocuse d’Or Norge-akademiet i perioden 2017-2019, president for Team Norway i samme periode og dommer i Bocuse d’Or Europa 2018 og i Lyon i 2019.

Fredag 16. oktober deler Osa studio med kokk Jimmy Øien.
Jimmy var commisen til Ørjan Johannessen i Årets kokk 2013, Bocuse d’Or Europe 2014, og da det ble gull i verdensfinalen i Lyon i 2015. Han hadde læretiden sin ved Restaurant Smak i Sandefjord, samt et «stagerie» (kort læreopphold) på Regis et Jacques Macron i landsbyen Saint-Bonnet Le Froid utenfor Lyon. Han har også jobbet som kokk på Nedre Foss Gård, og var tidligere kjøkkensjef på Palace Grill. I perioden 2015-2017 var han med i OL som landslagskokk. I dag er han en av hovedpersonene bak Restaurant Rest, hvor han er daglig leder og kjøkkensjef. Rest har spesialisert seg på å bruke råvarer som av ulike årsaker ville blitt kastet ellers. Restauranten fikk bærekraftpris i Michelin-guiden 2019.

Vi har fått gode tilbakemeldinger på at vi leverer et helt unikt innhold som engasjerer, til tross for at det er litt sakte-TV. At mange av landets viktigste medier deler streamen og lager nyhetssaker rundt denne, bekrefter at innholdet er i særklasse og at det treffer godt blant et bredt matinteressert publikum. Våre gode samarbeidspartnere gleder seg også over sendingen, og flere deler den videre i sine kanaler internt og eksternt.  Og, til sist, men kanskje aller viktigst. For teamet betyr det veldig mye å kjenne på denne støtten og entusiasmen, vi er alle stolte over at så mange følger oss på teamets vei til pallen i Lyon, avslutter Arne Sørvig.

Foto:
Harald Osa, foto: Geir Hasle
Bent Stiansen, foto: Sara Johannessen
Jimmy Øien, foto: Rest

 

2020-10-14T00:26:45+02:00 oktober 5th, 2020|