Vi er stolte over å kunne presentere et fantastisk mesterkokklag, som skal dømme årets fem kandidater og kåre Årets Kokk 2017. Konkurransevinneren blir Norges kandidat i Europa-finalen, som arrangeres i Torino i 2019.
Medlemmene i foreningen Bocuse d’Or Norge Akademiet er de 13 norske kokkene som har konkurrert i Lyon siden 1987. I år sitter åtte av dem i dommerpanelet, her sammen med æresedommer Esben Holmboe Bang fra Maaemo, franske Serge Vieira, Tommy Myllymäki fra Sverige og Jørn Lie. Under følger en presentasjon av dommerne.
Bent Stiansen
Bent Stiansen ble kokkestjerne over natten, da han i 1993 tok Norges og Skandinavias aller første gullmedalje i Bocuse d’Or. Året etter etablerte han Restauranten Statholdergaarden i Oslo, hvor det siden den gang har blitt utdannet mer enn 200 kokker og servitører. Restauranten fikk en stjerne i Guide Michelin i 1998. Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker og blir omtalt som Norges beste formidler av matbordets gleder. Stiansen er en matinspirator for det norske folk, og vi har tidligere sett han sammen med Ingrid Espelid Hovig i Fjernsynskjøkkenet på NRK, samt i Fingrene fra fatet og Top Chef, hvor han var programleder.
Lars Erik Underthun
Lars Erik Underthun banet vei for Norges videre suksess i Bocuse d’Or, da han tok Norges aller første medalje i sølv i verdensmesterskapet i 1991. Samme år mottok han en Michelin-stjerne for Spisestedet Feinschmecker i Oslo. 19 år senere, mistet han stjernen, uten at det bekymret ham nevneverdig. En stjerneplassering i Guide Michelin er ensbetydende med at folk «må ha en anledning», mente Underthun, og forretningsmannen så nye muligheter for å treffe et bredere publikum. Underthun har underveis eid flere restauranter i Oslo blant annet Restaurant Oro som han etablerte sammen med sin kokkekollega Terje Ness i 2000. Lars Erik Underthun var president for det norske teamet da Christopher W. Davidsen konkurrerte i Bocuse d’Or.
Charles Tjessem
Charles Tjessem vant Norges 3. gull i Bocuse d’Or i Lyon i 2003, med et knepent poeng mer enn den franske kokken som tok sølv. Den gang var han kaptein på det norske kokkelandslaget og jobbet som konsernkokk for Statoil, og gullet fikk prege hans virksomhet her noen år til. I 2005 etablerte Tjessem spiseriet Charles & De i Sandnes, et generøst mathus som også byr på eget bakeri og konditori, selskapslokaler og konferanserom. Slagordet er ærlige råvarer og ekte lidenskap. Tjessem har gitt ut flere kokebøker, og i dag jobber han som selvstendignæringsdrivende inn mot forskjellige bedrifter.
Tom Victor Gausdal
Tom Viktor Gausdal fra Nøtterøy tok en hederlig sølvplass i Bocuse d’Or i 2005, et poeng bak Frankrike. Gausdal har deltatt på Kokkelandslaget i 12 år og har konkurrert i mange land, høydepunktet var gull i OL i 2008. Gausdal driver nå restauranter som Strand i Bærum, Smalhans, Hitchiker og Sentralen i Oslo, samt vinbaren Brutus og cateringfirmaet Flavours. Siden sølvseieren i Bocuse d’Or har han vært fast matspaltist i Dagsavisen, gitt ut syv kokebøker, deriblant Kokkelære. Vi kjenner han også fra TV-skjermen, hvor han har figurert som både programleder og deltager i blant annet Top Chef, Masterchef, Kokkenes kamp og Til bords med fienden.
Sven Erik Renaa
Sven Erik Renaa nådde ikke opp på pallen i Bocuse d’Or i 2007, men fikk pris for Beste Fiskerett. Siden har det blitt mange utmerkelser. I 2008 ble han kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse. Under hans ledelse ble det også gull til Kokkelandslaget i Kokke-OL i 2008. Renaa var kjøkkensjef under oppstarten av Oro bar & restaurant i Oslo, siden flyttet han til Stavanger og Gastronomisk Institutt, før han i 2009 startet opp Renaa Restaurant, Xpress og Matbar i oljebyen. Siden etablerte han Matbaren i Trondheim i 2010.
Geir Skeie
Geir Skeie ble historiens første mester i Bocuse d’Or Europe i 2008, og det på hjemmebane på sin egen 28 års dag. Året etter tok han gull i verdensmesterskapet i Lyon. Seieren åpnet flere muligheter, blant annet reiste han for en periode til Singapore for Snorre Food for å starte opp en fiskeforedling og delikatessebutikk, og promotere norsk fisk i Asia. Samtidig jobbet han i DNs matavdeling. I 2010 åpnet han sin egen fiskerestaurant, Brygga 11, i Sandefjord og ikke lenge etter en filial i hjembyen Leirvik. Gullgutten har også et eget importselskap for vin og brennevin. Skeie fikk den gjeve førsteplassen i TV-serien Kokkenes kamp på TV2 høsten 2013. Geir Skeie ga i 2015 ut sausboka Mine beste sauser.
Gunnar Hvarnes
Gunnar Hvarnes ble Årets Kokk i 2009, tok sølv i EM i kokkekunst i 2010 og bronse i VM i 2011, og har dermed sikret seg en plass i Vinnernes Akademi i Bocuse d’Or. Hvarnes var også Christopher W. Davidsens coach i Europamesterskapet i Budapest 2016 og i Bocuse d’Or Lyon 2017, hvor det endte med sølv for det norske teamet i begge konkurransene. For mange er Hvarnes også kjent som Smørkokken, etter at han spilte inn en reklamefilm for TINE Ekte Meierismør. Hvarnes har jobbet som kjøkkensjef ved flere stjernerestauranter, og som kulinarisk konsulent ved Gastronomisk institutt i Stavanger. Mesterkokken driver nå Spiseriet i det nye konserthuset i Stavanger. Gunnar Hvarnes er faglig leder i Bocuse d’Or Norge.
Christopher W. Davidsen
Etter over 4000 arbeidstimer på treningskjøkkenet på Kronen Gaard i Sandnes, tok Christopher W. Davidsen sølvet hjem etter Bocuse d’Or i Lyon 2017, noe han for øvrig også gjorde i Europamesterskapet i Budapest året før. Det er ikke bare pallplass i Bocuse d’Or CWD kan skilte med; i 2014 tok kom han på 1. plass i Global Chef, i 2011 ble han Årets Grønne Kokk, og i 2009 vant han NM i klippfisk. Til daglig jobber Davidsen som kjøkkensjef CAYA i Trondheim, og i 2017 blir han aktuel med sin første kokebok. Davidsen er glad i det som er «basic», og gjør underverker med de enkleste råvarer; for eksempel purreløken fra Jæren, som ble en snakkis i Lyon.
Esben Holmboe Bang
Esben Holmboe Bang er født og oppvokst i København, men store deler av hans kulinariske karriere er knyttet til Norge, nærmere bestemt Oslo. I dag er Esben kjøkkensjef og en av eierne av Maaemo.
Esbens mat handler om å skape en opplevelse rundt det rene. Med smaker fra Norge og ved bruk av økologiske og naturlige råvarer. Kanskje er det denne tydelige stilen som har gitt han en plass på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike kokkene i verden? Han ble også utpekt til Elite Traveler Magazins ”Young Chef of the Year 2016”.
I 2012 ble Maaemo den første Skandinaviske restauranten som mottok to stjerner i Michelinguiden på direkten, fire måneder etter restaurantens åpning. I 2016 mottok restauranten, som Norges første, sin tredje Michelin-stjerne, og Esben var på dette tidspunktet verdens yngste kokk med 3 stjerner. Maaemo ble listet som nummer 79 (av 100) under World’s 50 Best Restaurants awards 2017, og nummer 29 i Elite Traveler magazins kåring av de 100 beste restaurantene i verden.
For norsk restaurantbransje, det norske kokkefaget og med det reiselivet, har Esben og Maaemo blitt en internasjonal referanse for norsk mat og matidentitet. Esbens fantastiske resultater som kjøkkensjef tjener alle norske kokker, og vi er stolt av å ha han med i dommerjuryen som æresdommer i Årets kokk 2017.
Serge Vieira
Til tross for en interesse for industriell og grafisk design, var det lidenskapen for matlaging som skulle trumfe igjennom for Vieira. Da han var 20 år gammel, vant han sin første viktige konkurranse, Auvergne-Quebec. I 2005, etter flere andre konkurranseseire, gikk han til topps i Bocuse d´Or. Det var dette året han slo vår egen Tom Victor Gausdal med et poeng.
Som gullvinner i Bocuse d´Or, oppsto selvsagt muligheten for å reise rundt og lage mat i hele verden. Seieren har også ført til at han i ettertid har vært trener for både det spanske og det australske teamet. Med Vieira som trener i 2007, oppnådde Spania sin beste plassering i konkurransen.
I 2009, etter lenge å ha drømt om å åpne sin egen restaurant, åpnet Serge og kona, Marie-Aude, restaurant Serge Vieira i byen Chaudes-Aigues, i den historiske bygningen Château du Couffour. Restauranten ble tatt meget godt i mot, og i 2012 mottok restauranten sin andre Michelin-stjerne. Våren 2018, åpner de et tilliggende hotell med eget brasseri.
Tommy Myllymäki
Unge Myllymäki tok sin utdannelse ved Lindengymnasiet i Katrineholm, før han begynte sin karriere hos Erik Lallerstedt på blant annet Gondolenog Eriks bakficka. Han har også arbeidet med Karin Frannsson på Hotell Borgholm, som har en Michelin-stjerne, og Pontus in the Greenhouse. I 2011 tok han sølv i Bocuse d´Or, det samme året danske Rasmus Koefoed vant gull og norske Gunnar Hvarnes tok sølv. I 2015 måtte han se seg slått av vår Bocuse-kokk Ørjan Johannessen og Philip Tessier, men tok med seg bronse hjem. Tommy kan også skilte med en seier i den svenske versjonen av Master Chef Masters, Kokkenes kamp.
I 2012, samme år som han åpnet sin egen restaurant Sjön, åpnet han Restaurang Spira sammen med Magnus Saleborn og Stefan Isaksson. De er også sammen med disse to at Tommy gründet Jönköpings Matbolag. I 2013 ga han ut sin første kokebok, og har med tiden gitt ut ytterligere fire.
Tommy har vært med i en rekke TV-program med mat i fokus, deriblant Mitt Kök og Sverigeresan på Svensk morgen-TV. Tommy er en velkjent kokk i Sverige, og bare i sistnevnte program, har han deltatt i over 600 episoder.
Jørn Lie
Jørn Lie hadde sin læretid ved Grand Hotel i Oslo. Etter det har Jørn hatt en solid kokkekarriere, sammen med ledende norske kokker. Blant annet har han vært to sesonger hos Bocuse-kokk Arne Brimi, og ti år på Lars Erik Underthuns Feinschmecker. Siden 2000 har han drevet Gamle Raadhus Restaurant, og i 2014 Vaaghals. Sistnevnte restaurant driver han sammen med Arne Brimi og de andre fra Gutta på tur.
I perioden 1993 til 2000, var Jørn både kokk og kaptein på kokkelandslaget, som innkasserte sølv sammenlagt i kokke-OL i Berlin. Fra 2017-2020 vil Jørn være manager for begge kokkelandslagene. Jørn har solid kokkefaglig erfaring, og er en av fire nordmenn med A-sertifisering som dommer.