Den norske mesterkokken Ørjan Johannessen (29) fra Bekkjarvik Gjestgiveri tok idag gull i Bocuse d´Or Lyon i Frankrike. Han forsvarte dermed sin posisjon som en av verdens aller beste kokker.

Ørjan Johannessen og hans team leverte en fantastisk meny, og tok en solid førsteplass i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, Bocuse d´Or Lyon. – Jeg har aldri sett Ørjan så god som i dag, sier president i Bocuse d´Or Norge og mangeårig dommer i Lyon, Eyvind Hellstrøm.
Sammen med commis (assistent) Jimmy Øien leverte Johannessen til en solid førsteplass i konkurranse med 23 nasjoner. Bocuse d´Or Lyon, også kalt VM i kokkekunst er den mest prestisjefylte kokkekonkurransen i verden. Konkurransen ble i sin tid grunnlagt av den verdenskjente franske kokken Paul Bocuse.

Kjente råvarer

Ørjan Johannessen har trent på den samme menyen det siste halve året, og var godt forberedt da han ankom Lyon med sitt team denne uken. Hovedråvarene bestod av perlehøne og brun ørret. – Perfekt for meg, sier Ørjan, som er kjent for sin begeistring for fisk. Fjærkre har jeg også jobbet mye med i tidligere konkurranser, så råvarevalget var perfekt, sier en lykkelig gullmedaljør.

Grundige forberedelser

– Vi har hatt en god oppkjøring mot VM, sier Johannessen, og legger til at han har hatt et fantastisk team med seg under treningen, med coach Odd Ivar Solvold i spissen.
– Alt klaffet på konkurransedagen, og det er lite som skiller de tre første nasjonene, sier Odd Ivar Solvold som også coachet Ørjan Johannessen frem til gull i EM i 2012. Nå ble det altså gull i VM, og dermed Solvolds tredje gull som coach. Det gjør Solvold historisk! Ingen andre har trent frem tre ulike verdensmestere før.

Familiebedrift

Ørjan Johannessen jobber til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune sammen med sine kokkeforeldre og sin tvillingbror Arnt, som også er kokk. Han har med andre ord vokst opp rundt grytene. Nå er mange år med kokurranseaktivitet over, og Ørjan ser frem til å etablere seg på hjemstedet Austevoll med samboer og barn og jobbe sammen med familien i gjestgiveriet som er et av de mest profilerte spisestedene i Norge.

Veien hit

Ørjan Johannessens reise i Bocuse d´Or sirkuset startet med at han vant Årets Kokk 2011. Han ble dermed kvalifisert til å representere Norge i Bocuse d´Or Europe i 2012. Der vant han overlegent, og ble samtidig favoritt til Bocuse d´Or Lyon 2013.
I VM i Lyon gikk det ikke helt som forventet, og han kom på en skuffende 5. plass. Det var ikke godt nok for Johannessen som raskt bestemte seg for å gå for en ny runde.
Han la seg i hardtrening mot Årets Kokk igjen, og kvalifiserte seg på nytt til EM hvor han fikk en fin bronseplass. Dermed var han kvalifisert til VM, og resten er historie!