Kandidatene til Årets kokk 2015 er deltakere i Bocuse d’Or Norges første utgave «Veien til Årets kokk». I følge faglig leder i Bocuse d’Or Norge, Gunnar Hvarnes, er det flere mål med kandidatutviklingsprosessen. For kandidatene skal den handle om å få lik tilgang på informasjon og ressurser, om å forberede seg til konkurransen og ha en trygg forståelse av reglementet og kriterier som gjelder selve konkurransedagen. Bocuse d’Or Norge ønsker en konkurranse preget av jevnbyrdighet, hvor den enkelte kandidatens faglighet og kreativitet avgjør endelig resultat og plassering. Det handler også om å organisere aktivitetene slik at arbeidet med og rundt konkurransene virker som katalysator for rekruttering til bransjen og inspirasjon for mat- og måltidsnæringene.
Første samling var i Stavanger, hvor råvarer og reglement ble introdusert. I andre samling trente kandidatene i Brimiland, og hovedtema var opprinnelse og identitet. Tredje og siste camp ble lagt til Oslo 24 og 25. August, der hovedtema var sesonger, teambygging og prestasjon. På dag to av Oslo-samlingen ble kandidatene utfordret til å presentere seg, teamet og to retter hver til sponsorer og presse. Før smakingen ble alle deltakerne samlet til en kort presentasjon av Bocuse d’Or Norge, Veien til Årets kokk og selve konkurransen.
De lange linjene
Bocuse d’Argent 1991, Lars Erik Underthun, sittende president i Akademiet ønsket velkommen, og trakk opp linjene fra Arne Brimis første deltakelse i 1987 frem til i dag. Underthun understreket også betydningen av gode sponsorer, og presenterte disse. Bocuse d’Bronze 2011, Gunnar Hvarnes presenterte råvarene som er valgt ut fra kvalifiseringsrunden til konkurransen, reglene, tidsskjema og bedømmingskriteriene dommerjuryen skal dømme etter. Bocuse d’Or 1993, Bent Stiansen, Nordens første gullvinner, forklarte begrunnelsen for etablering av kandidatutviklingsløpene «Veien til Årets kokk» og «Veien til Lyon», og la vekt på at den faglige utvikling og de varige vennskapene som skapes påvirker matscenen, faget og matinteressen i Norge på en viktig måte.
Utrolig mye å være stolt av
Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, relaterte Bocuse d’Or Norge til et større nærings- og innovasjonsperspektiv. Spørsmålet hun stilte var «Hvor mange medaljer skal dere egentlig behøve vinne før vi tar dere skikkelig på alvor?», og hun var tydelig på at resultatene gjennom disse årene har stor betydning for Norge, og at Bocuse d’Or Norge spiller en naturlig rolle i Merkevaren Norge.
Kjøkkenrekkefølge den 13. oktober
Rekkefølgen kandidatene konkurrerer i har betydning for den enkelte kandidats siste finpuss og konkurransetaktikk. Krohn Traaseth trakk kjøkkenrekkefølgen sammen med daglig leder Arne Sørvig i Bocuse d’Or Norge, og slik endte de opp:
Kjøkken 1: Team Adrian v/Adrian Løvold
Kjøkken 2: Team CWD v/Christopher William Davidsen
Kjøkken 3: Team Øyvind v/Øyvind Bøe Dalelv
Kjøkken 4: Team Jan-Erik v/Jan-Erik Hauge
Kjøkken 5: Team CAP v/ Christian Andre Pettersen
Kjøkken 6: Team Bjerck v/Adam Schive Bjerck
Etter trekning av kjøkkenrekkefølgen har nå alle kandidater den informasjonen de trenger for å stille til konkurranse i Mathallen 13. oktober. Nå går de hver til sitt, og foredler skisser og planer de har jobbet med siden utvelgelsen 10. mars i år. Det blir høy treningsintensitet. Vi gleder oss til å se disse seks personlighetene konkurrere. Det blir en festdag, og en av de viktigste dagene i den enkelte kandidatenes liv.
Andre som skriver om trekningen:
DN: Disse kjemper om å bli «Årets kokk 2015»
Nettavisen: En av disse skal forsvare Norges ære i Bocuse d’Or
Horecanytt: Startrekkefølgen i Årets kokk 2015
Hotellmagasinet: Derfor vinner de Årets kokk