Kandidat på kjøkken nr. 6 i Årets kokk 2015
Adam Schive Bjerck (26) startet sin kokkekarriere i Potetkjelleren i Bergen i 2007. Han avsluttet imidlertid sin lærlingperiode hos Bocusekokk Lars-Erik Underthun på Feinschmecker i Oslo, hvor han også jobbet som faglært kokk frem til 2010. Deretter returnerte han til Bergen som soussjef ved Søtt+Salt, før turen gikk videre til Upstate New York, USA og Blue Hill at Stone Barns. I perioden 2011 til 2013 var han matfaglig konsulent ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, og etter et stagiereopphold ved Geranium tok han over som kjøkkensjef ved nystartede Fish & Cow i Stavanger. Der var han frem til pionèrånden tok overhånd, og han i 2012 etablerte Adams Matkasse sammen med tre gründerkollegaer. Internettbasert handel og sammensatte menyer med gode råvarer og kvalitetssikrede oppskrifter har gitt en renessanse for gode, felles måltider i de tusen hjem. Adam holder selvsagt tett kontakt med restaurantbransjen og gode kjøkken, og fungerer blant annet som rådgivende kokk ved BARE Restaurant i Bergen – en rolle han fronter i Årets kokk. – Jeg har vært lidenskapelig opptatt av mat helt siden jeg smakte til mine mormors sauser allerede som 5-åring. Og jeg har alltid visst at det er kokk jeg ville bli selv om det ikke er noen kokker i mitt familietre, avslører Adam. Det er utrolig inspirerende å få jobbe med så mange dyktige kokker i Norge og i utlandet. Og, alle de fantastiske råvarer som finnes for å utvikle nye retter og garnityrer gjør jo at dette er et fag du aldri kan gå lei av.
Lagspiller
Adam har deltatt i mange internasjonale konkurranser i ulike roller i Juniorlandslaget (2009-2011) og Det norske kokkelandslaget (2012-dd). I individuelle konkurranser har han vunnet Wild Card Nordisk i 2012 og sølv i Nordic Chef of the Year samme år. Han har også deltatt i Årets kokk, i 2009 som commis* for Sebastian Myhre og i 2011 som commis for Ørjan Johannessen. – Jeg har alltid likt å konkurrere, helt siden læretiden, og det har vel gjort at jeg har blitt enda mer glad i faget mitt. Jeg får mye inspirasjon fra hele verden, men kanskje spesielt fra det nordiske og det tradisjonelle kjøkkenet. Det å få frem de rene og gode smakene fra råvaren er jo essensen i kokkekunst, skrev pioneren fra Bergen i sin kvalifiseringssøknad til Bocuse d’Or Norge – Akademiet.
* En commis er en kokk under 23 år, er kandidatens assistent og del av kjerneteamet. Du kan lese mer om det i denne artikkelen: Kandidatene har valgt ut sine team
Kvalifiseringsrettene: Fenalår Hardanger og Skrei Bjerck
Adam kvalifiserte seg til kandidaturet til Årets kokk 2015 gjennom å presentere en retter av Fenalår fra Norge og fersk Skrei med velbalanserte og tydelige smaker. Disse rettene, sammen med bakgrunn, meritter og motivasjon, gjorde at Akademiet i mars 2015 ga Bergenseren en av de seks kjøkkenene til årets konkurranse. Han for øvrig den eneste av kandidatene som innfridde Bocuse d’Or Norges ønske om bilder tatt med enkelt mobilkamera i naturlig kjøkkenmiljø.
Fenalår Hardanger: Sprø og fersk fenalår. Saltkokt potet. Pepperrotkrem og purreløk.
Skrei «Bjerck»: Brødstekt skrei med kamskjell-mousseline og løyrom. Skreikjake med gulbete og eple. Skreitunge og havsalat. Blomkål, erter og løk i kombinasjon. Potet fylt og toppet med rogn. Hollandaise.