Andrea Svendsen og Siriyaporn “Mymint” Rithisirikrerg skal konkurrere om å bli Årets unge kokk på Vulkan Arena 19. oktober. Konkurransen finner sted på samme dag som Årets kokk 2021. 

Kandidatene som deltar i finalen Årets unge kokk er valgt ut av Bocuse-akademiet, som består av 11 av Norges tidligere deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987. For å kvalifisere seg måtte finalistene presentere en ganefryd med skrei, lever, rogn og tang, og en fristiloppgave med klippfisk, fløte, mandelpotet og vinterlagret gulrot.  

–  I kvalifiseringsoppgaven ble de unge kokkene utfordret til å modernisere norske mattradisjoner og resultatene var veldig gode. Kandidatene ble valgt ut på bakgrunn av fagkunnskapen og kreativiteten på oppskriftene og presentasjon. Jeg gleder meg til å følge dem gjennom finalen, og forhåpentligvis ser vi dem også igjen i Årets kokk om noen år, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet. 

Årets unge kokk retter seg mot kokker under 25 år. Med konkurransen ønsker Stiftelsen Norsk Gastronomi å løfte og bygge opp et miljø av norske kokker, som på sikt skal kunne hevde seg i internasjonale konkurranser.  

– For at norske kokker skal fortsette å hevde seg på pallen i Lyon, så er det avgjørende at vi starter tidlig med rekruttere unge kokketalenter som får muligheten til å bygge seg en solid konkurranseerfaring. På den måten løfter vi kokkefaget, næringen, de gode råvarene og den norske matkulturen, forklarer Tom Victor Gausdal, faglig leder for Bocuse-akademiet. 

Årets unge kokk ble for første gang arrangert i 2019. Vinneren ble Aleksander Løkkeberg Vartdal, og er i år en av finalistene i Årets kokk. Aleksander er sous-chef på Centropa i Oslo.

Det var fire kandidater som ble tilbudt finalistplass i Årets unge kokk. Konkurransen starter i praksis i det kandidatene får kommunisert råvareoppgavene. Dette skjedde i april, og etter et seks måneders langt maraton, er to av kandidatene på oppløpssiden og klar for den siste tre timer lange finaleduellen. Der skal duoen levere to retter av henholdsvis egg og vellagret Norvegia-ost (5 års lagring) og rustikktomater med arktisk steinbit fra oppdrett i Halsa, Nordland. 

En jury på seks dommere og to kjøkkendommere skal vurdere kandidatenes leveranser, og kåre Årets unge kokk 2021. 

Årets unge kokk 2021 – Kandidater:

Navn: Andrea Svendsen
Alder: 24 år
Nåværende stilling: Kokk ved Bula Neobistro 

– Jeg liker å utfordre meg selv og har en lidenskap for mat som jeg ville jobbe videre med å utvikle. Helt siden jeg var liten har jeg alltid likt å eksperimentere på kjøkkenet, og det å få muligheten til å teste ut nye smakskombinasjoner og teknikker er veldig spennende. Det å lære mer om råvarene og gå skikkelig inn i teknikk og forskjellige matkulturer og tradisjoner, er en viktig del av min motivasjon for å delta i konkurransen Årets unge kokk.  

Med seg på teamet har Andrea commis Melina Wang Brekke og coach Reneé Fagerhøi, begge fra Bula Bistro i Trondheim. 

Navn: Siriyaporn “Mymint” Rithisirikrerg
Alder: 22 år 
Nåværende stilling: Kokk ved Thon Hotel Lofoten 

– Jeg lærte å lage mat på bestemors kjøkken i Thailand, og matminnene derfra er mange. Som kokk er jeg interessert i historien bak maten vi spiser, og synes det er spennende å prøve nye varianter av mer tradisjonelle retter. Jeg vil bli «Årets unge kokk» for å utvikle meg i faget, utfordre meg selv og for å få erfaring fra denne siden av kokkefaget, også. 

Mymint har med seg commis Robin Pettersen (Thon hotel Lofoten) og coach Alexander Fredriksen (Thon hotel Nordlys). 


Foto: Andrea Svendsen, foto EBS Photograhpy