Bli kjent med ÅK-teamene!

//Bli kjent med ÅK-teamene!

19. oktober kåres Norges neste kandidat i Bocuse d’Or. I denne artikkelen kan du lære mer om de fem kandidatene, Aleksander Løkkeberg Vartdal, Filip August Bendi, Håkon Solbakk, Marius Dragsten Kjelsrud og Runa Ailin Kvendseth, og deres team som skal bistå dem i finalen i Årets kokk 2021. 

Å ha et velfungerende team er avgjørende for å nå langt i en kokkekonkurranse. Coachen velges ut fra erfaring og kompetanse, og har som oppgave å utfordre og motivere. Commisen er en ung kokk som assisterer kandidaten på konkurransekjøkkenet. 

Her kan du lese mer om commiens rolle, og her kan du lese mer om hva det vil innebære å være coach.

Team ALV
Kandidat Aleksander Løkkeberg Vartdal er 26 år og fra Oslo. Han begynte som lærling på Statholdergaarden, har vært kokk og kjøkkensjef på Happolati og jobber nå som souschef på Centropa. Han har erfaring fra Det Norske Kokkelandslaget junior, og ble i 2019 historiens første vinner av Årets unge kokk. 

Commisen hans er 19 år gamle Ingrid Gledittsch. Hun gikk på kokkeskole på Vestby videregående skole, før hun startet som lærling på Stock i Oslo hvor hun nå fullfører sitt andre lærlingeår. 

– Ingrid er en ung, lovende kokk med et enormt pågangsmot. Hun er en perfeksjonist som aldri gir seg før ting er 100 %, og det var en egenskap som var avgjørende for meg da jeg skulle velge commis. Takket være hennes gode humør og kjærlighet til kokkefaget, bidrar hun til å gjøre teamet mitt enda bedre.  

Coach for teamet er 29 år gamle Stian Gregersen fra Lillehammer. Han gikk på kokkeskole i Gausdal før han startet kokkekarrieren som lærling på Paa Bordet på Lillehammer. Han har jobbet på restauranter som Ylajali og Stock, og er nå kjøkkensjef på Centropa. Dette er andre gangen han er coach for Aleksander Løkkeberg Vartdal – sist ble det seier i Årets unge kokk i 2019. 

– Stian utfyller Ingrid og meg på en utrolig god måte. Han er faglig sterk og er en av de dyktigste kokkene jeg kjenner når det kommer til smaksbalanse. Han er også en utrolig rolig og behersket coach, og det gir både Ingrid og meg en viktig trygghet. 

I Årets kokk-finalen utgjør hel piggvar med sjøkreps, norske epler, sellerirot, sjalottløk og meierismør de de obligatoriske råvarene i fatoppgaven. Råvarene i tallerkenoppgaven er en trio av høstgrønnsaker, mangfold av sankede varer fra skog og mark og meierifløte, som skal kombineres med økologisk Hovelsrudkylling. 

– Det er helt fantastisk å få jobbe med så gode og spennende råvarer. Det har vært en sann glede å jobbe med å løse oppgaven og jeg har fått masse god inspirasjon. Jeg kan oppsummere årets oppgave med et ord: matglede.

Les mer om kandidaten her.

Team Bendi
Kandidat Filip August Bendi, er 32 år og fra Sandnes. Han jobber som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol. Han gikk læretiden på Tango i Stavanger, og har jobbet på anerkjente restauranter i København, Stockholm og New York. I 2015 begynte han som kjøkkensjef for NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Han var med i NM for lærlinger i 2007 og 2008, og har deltatt i Bocuse d’Or som commisen til Gunnar Hvarnes i 2010 og 2011. Han ble medlem av kokkelandslaget i 2015, deltok i NM i 2018, og var kandidat i Årets kokk i 2017 og 2019. 

Som sin commis har han valgt 21 år gamle Martine Espeland fra Bryne. Hun gikk i lære på Statholdergaarden og jobber nå på restauranten Michaels. Hun er nettopp tatt inn på Det Norske Junior Kokkelandslaget. 

– Martine kommer fra en kokkefamilie og vet mye om hva som kreves for å yte best mulig. Hun har et øye for detaljer, er positiv og sprudlende, har en vinnerskalle, og har ambisjoner for fremtiden.  

Coach er 31 år gamle Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø, som til driver restauranten Michaels, er medeier i Flamme Burger og jobber også som konsulent. Han hadde lærlingtiden sin på Statholdergaarden, og har jobbet som kokk på både Restaurant Eik og Statholdergaarden. Han har også hatt et jobbopphold på Geranium i København. Han er en rutinert konkurransekokk og har vært på juniorlaget, yrkeslandslaget og på Det norske kokkelandslaget, i tillegg til å ha vært deltatt i Årets kokk. 

– Øyvind er en veldig erfaren konkurransekokk med et stort nettverk. Jeg kommer også godt overens med ham, vi er gode venner og respekterer hverandre. 

Om de obligatoriske råvarene sier han:

– Råvareoppgaven er utfordrende, inspirerende og har gitt meg mye å jobbe med. 

Les mer om kandidaten her.


Team Solbakk
Kandidat Håkon Solbakk er 29 år gammel og kommer fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag. Håkon jobber i dag som kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim. Tidligere har han jobbet som kjøkkensjef på Nordøst og som soussjef, kokk og lærling på Riva Niedelven. Han har vært medlem av kokkelandslaget i seks år, og deltok i Årets kokk som commis for Adrian Løvold i 2013, og som coach for Øyvind Bøe Dalelv i 2019. 

Commis er Eli Anne Sundset, 21 år, fra Fosen. Hun var lærling på To rom og kjøkken og jobber nå som kokk på restaurant Fagn. 

– Jeg ble tipset om Eli av Roar Hildonen, og etter en rask telefonsamtale med Jonas Nåvik på Fagn, var jeg sikker på at hun var riktig commis for meg. Hun er meget positiv og entusiastisk og en viktig nøkkelperson på teamet mitt.

Coach er 35 år gamle Christopher W. Davidsen fra Stavanger, som er daglig leder på Speilsalen i Trondheim. Han hadde læretiden ved Cartellet i Stavanger og ved Mathuset Solvold i Sandefjord, og har vært kjøkkensjef på blant annet Tango Bar & Kjøkken, Renaa Matbaren, samt konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim. Han er en erfaren konkurransekokk, og tok sølv i både europamesterskapet i Budapest i 2016 og i verdensfinalen i Lyon i 2017. 

– Jeg trengte ikke å tenke mange sekundene på hvem jeg ønsket som coach, og Christopher var mitt soleklare førsteønske. Jeg har jobbet sammen Christopher i mange år og vi har en veldig god kjemi på kjøkkenet. Hans konkurranseerfaring gjør at han har en unik evnet til å pushe folk i riktig retning og er flink til å komme med konstruktive og konkrete tilbakemeldinger.

Les mer om kandidaten her.


Team MDK
Den 27 år gamle kandidaten Marius Dragsten Kjelsrud fra Stjørdal, er til daglig kjøkkensjef ved Spiseriet Stavanger konserthus. Han hadde læretiden ved Credo Restaurant, før han fikk jobb på Bagatelle. Han har siden jobbet ved flere internasjonale restauranter som Madam Woo på New Zealand og på Studio, Søllerød Kro og Kong Hans Kælder i Danmark. Han deltok på Årets kokk i 2019 hvor han vant bærekraftsprisen, og har vært med i tre NM i kokkekunst, med sølv som beste plassering. 

Commis er Sara Aarsland på 19 år fra Jæren. Hun jobber på Spiseriet Stavanger konserthus, og var lærling under Marius. Hun har tidligere vært commis for Magnus Johnson under Årets sjømatkokk i 2019 og deltok i Rogalandscup i 2019. 

– Sara er oppvokst på gård på Jæren, og har et pågangsmot og en arbeidsvilje som er uvurderlig inn imot et slikt løp som venter oss.

Coach er Jan-Erik Hauge fra Bremanger. 31-åringen hadde sin læretid på Solvold i Sandefjord som var drevet av Odd Ivar Solvold, som tok bronse i Bocuse d’Or i 1997. Han har blant annet vært kjøkkensjef ved Den norske ambassaden i Washington D.C, jobbet på Brygga11 hos Geir Skeie , på Bekkjarvik Gjestegiveri hos Ørjan Johannesen, på Kulinarisk Akademi, og drev restauranten Nemesis i Oslo. I dag jobber han som kjøkkensjef på Matmagasinet. Han deltok i Årets kokk 2015 og har vært medlem av kokkelandslaget, inkludert da de ble olympiske mestre i 2020.  

– Jan-Erik har en lang fartstid med konkurranser, blant annet Årets kokk 2015. Han er en rolig person som har både kunnskapen og iveren til å pushe meg til nye høyder, og vi som team gleder oss til å vise fram magien i oktober.

Om de obligatoriske råvarene sier Marius dette:

– Sjøkreps er en av mine favorittråvarer, så jeg er veldig glad for å kunne bruke den. Ellers synes jeg dette er flotte råvarer som åpner opp for at vi kandidater kan vise fram vår egen matstil. Kyllingen er en takknemlig råvare å jobbe med, og jeg føler at fatoppgaven med helstekt piggvar gir oss mulighetene til å teste grenser. 

Les mer om kandidaten her.


Team Runa 
Kandidat Runa Ailin Kvendseth er 23 år gammel og kommer fra Ekeberg i Oslo. Læretiden hadde hun på Statholdergaarden og hun har tidligere jobbet ved Speilsalen i Trondheim. I dag jobber hun som kokk ved RE-NAA i Stavanger. Som konkurransekokk har hun vunnet NM for lærlinger to ganger, og sølv i NM i kokkekunst 2017. Hun var på Det Norske Kokkelandslaget junior da de tok bronse i VM 2018, og hun var også commisen til Håvard Werkland i Årets kokk 2019. 

Som sin commis har Runa valgt 20 år gamle Petter Harbo Soma fra Sandnes. Han jobber til daglig for Renaa restauranter i Stavanger, og var med i det utvidete teamet til Christian André Pettersen i Bocuse d’Or 2019. 

– Petter er sulten på ny kunnskap, er meget lærevillig og positiv. Til tross for sin unge alder har han god erfaring fra både RE-NAA og Mondo, og han er dessuten veldig målbevisst når det gjelder kokkekonkurranser og har store ambisjoner.

Coach for teamet er 23-år gamle Tony Allene, som begynte sin kokkekarriere som 16-åring i kokkelære hos Tango. Han jobbet tre og et halvt år ved Restaurant Frantzen, og har også arbeidet på Speilsalen og RENAA 2.0. Nå venter Singapore, hvor han skal arbeide som sous-chef ved restaurant Zén. Tony var også commisen til Rasmus J. Skoglund, da han deltok i Årets kokk 2017. 

Om de obligatoriske råvarene sier hun dette:

– Oppgaven har mange fantastiske råvarer, som jeg er heldig å få lov til og jobbe med, og som jeg også kjenner fra tidligere. Det er veldig allsidige råvarer, og jeg gleder meg til å vise hva vi har kommet fram til.

Les mer om kandidaten her.

2021-10-15T14:47:31+02:00 oktober 9th, 2021|