Er det orden på konkurransekjøkkenet? Hvordan er kandidatens metoder? Er det mye matsvinn? Og følges de strenge konkurransereglene? Kjøkkendommere under Årets kokk blir Kjetil Gundersen og Krister Dahl, mens Tore Namstad og Bocuse-kokk Bent Stiansen er kjøkkendommere under Årets unge kokk, og får som oppgave å følge og bedømme kandidatenes innsats på konkurransekjøkkenet. Begge konkurransene arrangeres 19. oktober på Vulkan Arena. 

–  Vi har vært heldig å få Kjetil Gundersen, Krister Dahl som kjøkkendommere under Årets kokk, mens Tore Namstad og Bent Stiansen blir kjøkkendommere under Årets unge kokk. Dette er fire erfarne og dyktige kokker, som vet hva som skjer på konkurransekjøkkenet, og som har det nødvendige blikket for detaljer, forteller Tom Victor Gausdal, faglig leder i det norske Bocuseakademiet.

Kjøkkendommerne har som oppgave å vurdere kandidatenes håndverk, kjøkkenteknikk, arbeidsmetoder, hygiene, utnyttelse av råvarer og minimering av matsvinn. I tillegg har de kontroll på om teamene følger både tidsskjemaet og konkurransereglene. 

– Kjøkkendommerne har en veldig viktig rolle i vurderingen av teamenes arbeid og det endelige resultatet. Over 10 % av poengene hver kandidat kan få, gis av kjøkkendommerne, forklarer Gausdal.

Reglene i Årets kokk og Årets unge kokk, speiler regelverket i Lyon. Blant annet får ikke kandidatene ta med seg råvarer og ingredienser som er ferdig formet, oppskåret, innkokt eller ferdigblandet. Reglene forteller også om størrelser på fat og tallerkener, hvor maten ferdigstilles, og hvem som kan bevege seg på kjøkkenområdet. 

– Hvis dommerne oppdager brudd på reglene, har de fysiske sanksjonsmuligheter, og kan for eksempel fjerne ikke-godkjente produkter og gi poengtrekk for regelbrudd, tidsoverskridelser og svakt håndverk, forteller Tom Victor Gausdal. 

Om dommerne 
Kjetil Gundersen har vært med som kjøkkendommer i Årets kokk siden 2013. Han gikk kokkelinja på Nes videregående skole, og hadde sin læretid ved Olavsgaard Hotel. Etter et opphold på Hos Thea, jobbet han ved De Fem Stuer i Oslo, hvor han raskt ble sous chef. Fra 1999-2006 var han rådgivende kokk ved Gastronomisk Institutt, en rolle som tok han verden rundt på inspirerende oppdrag. En periode jobbet Kjetil også for Thomas Rode på Kongens Kælder i København. Fra 2007 har Kjetil jobbet ved Augusta Arnesen og Bama Storkjøkken. 

Gundersen har mye konkurranseerfaring fra blant annet NM, og i 1998 konkurrerte han i Årets kokk. Han ledet Ungdomslandslaget for kokker, og var selv kokk på Kokkelandslaget i perioden 2001-2004. Kjetil er også en av få sertifiserte WACS-dommere på A-nivå, og har dømt i en rekke internasjonale konkurranser i perioden 2006 til i dag. 

Stiftelsen Årets kokk (tidl. Bocuse d’Or Norge) har en samarbeidsavtale med Norske kokkers landsforening (NKL) knyttet til strategisk samarbeid rundt individuelle konkurranser. Gundersen er også NKLs representant i dommerkollegiet i Årets kokk.

Krister Dahl har lang erfaring som konkurransekokk med over 20-års erfaring på det svenske kokkelandslaget, og sammen med dem har han vunnet fire OL-gull og en bronse i CulinaryOlympics, to VM-gull og to VM-sølv. 

Som kokk har han vært involvert i Nobelmiddagen i 2007, og var ansvarlig for kong Carl XVI Gustafs 60-årsfeiring i 2006. Mellom 2011-2018 var han ansvarlig for Gothia Towers og Svenska Mässans kulinariske utvikling, som blant annet ga restauranten UpperHouse en ettertraktet Michelin-stjerne. 

Siden i våres har han vært ansvarlig for å lede og utvikle Compass Groups kulinariske team, inkludert menyer, konsept, samt coaching av kokkene som skal representere selskapet nasjonalt og internasjonalt. 

Tore Namstad er kokk, restauratør og kokebokforfatter. Han gikk på kokkeskole på Lillehammer i 1980, og hadde læretid på Royal Garden Hotel i Trondheim. 

Etter å ha jobbet som sous chef på Bryggen Restaurant under Arvid Skogseth, gikk turen til Oslo. Her jobbet han blant annet som sous chef på restaurant Kastanjen, Chef de Partie ved restaurant Bagatelle og som kjøkkensjef på Palace Grill, før han ble restauratør med Bollywood Dancing og Madserud gård.

I dag eier og driver han, sammen med Kjell Arne Johnsæter, Kafé Oslo på Litteraturhuset, Kafé Løve på Det Norske Teatret, restaurant Stock og nyåpnede Centropa i nye Deichman hovedbibliotek.

Bent Stiansen tok Norges og Skandinavias første gullmedalje i Bocuse d’Or i 1993. Året etter etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo, og i 1998 fikk den en stjerne i Michelin-guiden. Han har gitt ut flere kokebøker og omtales som en av Norges beste matformidlere. Stiansen var styreleder i Bocuse d’Or Norge Akademiet i perioden 2017-2019, og dermed president for Team Norway i europafinalen i Torino i 2018 og verdensfinalen i Lyon 2019, samt smaksdommer i begge konkurransene.