Finalen i Årets unge kokk blir en duell mellom de to kokkene Andrea Svendsen og Siriyaporn “Mymint” Rithisirikrerg, og det er noen av  Skandinavias toppkokker som skal kåre vinneren på Vulkan Arena 19. oktober. 

– I år skal smaksdommerne bedømme innsatsen til to talentfulle og aspirerende konkurransekokker, og jeg er veldig fornøyd med at vi har et panel med erfarne, innovative og kompetente kokker til å utføre den oppgaven, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuseakademiet. 

I dommerpanelet i Årets unge kokk sitter Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuseakademiet, sammen med Mikael Svensson fra Kontrast, Espen Ramnestedt fra restaurant Smak, Frida Ronge fra TAK, Hanne Rutgerson fra Kastellet og Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef ved Det kongelige hoff. Kjøkkendommere er Tore Namstad, kjøkkensjef ved Centropa og Bent Stiansen fra Statholdergaarden. 

– Selv om kandidatene i Årets unge kokk ikke har like mye konkurranseerfaring, får smaksdommerne likevel en viktig oppgave i å bedømme smak, presentasjonen, sammensetning av råvarer, fagkunnskap og originalitet, forklarer Sven Erik Renaa. 

Dette er andre gang at konkurransen Årets unge kokk arrangeres. Vinneren fra 2019, Aleksander Vartdal, er i år en av kandidatene i Årets kokk. 

Les mer om jobben som smaksdommer her.

Bli kjent med årets smaksdommere
Sven Erik Renaa er styreleder i det norske Bocuseakademiet, og eier og driver Renaa Restauranter med kona Torill. Med Restaurant RE-NAA klarte han i 2016 mesterstykket å oppnå en Michelin-stjerne utenfor hovedstaden, og i 2020 sikret RE-NAA seg to stjerner i den prestisjetunge guiden, og er med det landets eneste restaurant med to stjerner. 

Han gikk til topps i Årets kokk i 2000 og 2006, og tok prisen for Beste Fisk i Bocuse d’Or 2007. Han har ledet Det Norske Kokkelandslaget til gull i Kokke-OL i 2008, og ble deretter kåret til Årets Kjøkkensjef og fikk André Enghs gullnål, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings høyeste utmerkelse.  

Nicolai Lundsgaard er opprinnelig fra Danmark, men har bodd og jobbet i Norge i mer enn 20 år. Han har jobbet som kokk og kjøkkensjef på en rekke av Stavangers beste restauranter som Craigs Kjøkken, Tango Bar & Kjøkken og  NB Sørensen Annen Etage. Han har også jobbet på Colonialen i Bergen og jobbet en periode for Eyvind Hellstrøm på Bagatelle. De siste åtte årene har han jobbet som kjøkkensjef for Det kongelige hoff, i tillegg til å være fast medlem av det norske grill-landslaget. 

Frida Ronge er en prisbelønt kokk fra Gøteborg, som har skapt sin egen vri på den nordisk-japanske matstilen. Hun jobber i dag som kulinarisk leder for den gastronomiske og konseptuelle utviklingen ved TAK og UNN i Stockholm. Tidligere har hun blant annet jobbet som kjøkkensjef på Råkultur i Stockholm og som teppanyaki- og sushikokk på Yasuragi. Ronge er blant annet vinner av White Guide Rising Star of the Year, Karin Franssons mentorpris, sølv i Seven Sushi Samurai, Årets smakskapare 2017 og Årets Svenska Måltidslitteratur med Rå som Sushi i 2017. Hun har også vært dommer i svenske Årets kock.

Espen Ramnestedt eier og driver restaurant Smak i Tromsø sammen med Eva-Linda Ramnestedt. Han er født i Lofoten og vokst opp på Sortland i Vesterålen, og har jobbet som kokk på Svalbard, på Reine rorbuer og drevet restauranten Smak i Bodø. Han har også jobbet som sous chef på Gamlaværket i Sandnes og kjøkkensjef på Elisabeth restaurant i Stavanger. I store deler av sin karriere har han jobbet med lokal nordnorsk mat, og i 2014 vant han Årets arktiske kokk og i 2017 kom han på andre plass i Årets grønne kokk. 

Hanne Rutgerson fra Oslo har alltid visst at hun ville bli kokk, og som 14-åring fikk hun seg jobb på Jacobs på Holtet. Læretiden hadde hun hos Feinschmecker og Havsmak, og jobbet deretter på Grefsenkollen, Astral og ved nikkei-restauranten Chotto Matte i London før hun returnerte til Oslo og ble den første kvinnelige kokken som fikk fast jobb på Palace Grill. Hun var også sous chef på Einer, før hun ble kjøkkensjef på nyåpnede Kastellet. Som kokk er hun opptatt av norske kvalitetsråvarer, men ikke minst brenner hun for å rekruttere flere kvinner til kokkefaget. 

Mikael Svensson er født og oppvokst på landsbygda i Skåne blant bønder og åpent landskap. Han gikk på kokkeskolen i Kristianstad, før han gikk videre som lærling på forskjellige restauranter i Skåne, og det var her han oppdaget sin store kjærlighet til kortreiste råvarer av høy kvalitet. På begynnelsen av 2000-tallet, gikk turen videre til Oslo og Le Canard, før han reiste til Europa og jobbet på restauranter med både én, to og tre Michelin-stjerner. Han jobbet også på de spanske restaurantene Quique Dacosta og Martin Berasateguí før han returnerte til Oslo igjen. Her startet han restauranten Kontrast, som siden 2016 har hatt en stjerne i Michelin-guiden, med spesialisering på kortreiste og sesongbaserte råvarer. Høsten 2021 åpner han også en ny restaurant, Avalon, i VIA, lokalisert i Vika i Oslo. 

Dommere Årets unge kokk
Frida Ronge, Restaurant Tak, Stockholm
Nicolai Lundsgaard, Det Kongelige Slott 
Hanne Rutgerson, Kastellet, Oslo 
Espen Ramnestedt, Restaurant Smak, Tromsø
Mikael Svensson, Kontrast, Oslo
Sven Erik Renaa, RE-NAA, Stavanger
Tore Namstad, Centropa, Oslo, Kjøkkendommer
Bent Stiansen, Statholdergaarden, Oslo, Kjøkkendommer