Årets unge kokk-menyen: Et festmåltid

//Årets unge kokk-menyen: Et festmåltid

Et utfordrende festmåltid på tallerkenen i Årets unge kokk 2021

Fremtidens gastronomi spiller hovedrollen når fremtidens mesterkokker skal konkurrere om å bli Årets unge kokk. Sesongens grønnsaker, egg, fisk og rustikke, norske tomater, utgjør hovedråvarene i konkurransemenyen. Oppgaven er også en hyllest til Christian André Pettersens vinnermeny i Torino i 2018, og et pek til konkurransemenyen i Bocuse d’Or i Lyon kommende september.

Hønseegg, grønnkål og Norvegia-ost, som har modnet i fem år, utgjør forretten, mens hovedretten skal bestå av rustikktomat, flekksteinbit og persillerot, purreløk eller blomkål.

– Med årets konkurransemeny ønsker vi at de unge kokkene både skal få øyne opp for nye råvarer, bli inspirert til å tenke nytt og bruke nye metoder på velkjente råvarer, forklarer Tom Victor Gausdal, faglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Frokostfavoritter på nordisk toppnivå
I konkurransen skal finalistene lage en forrett med egg fra frittgående høner og fersk grønnkål, kombinert med Norvegia Special Reserva 5 år. Egg og grønnkål skal utgjøre minst 60 % av denne retten, som virkelig vil utfordre de unge kokkenes kreativitet.

  

– I europafinalen i Torino i 2018, imponerte Christian André Pettersen smaksdommerne med en rett bestående av egg injisert med aromatiske urter. Denne har inspirert forrettoppgaven i Årets unge kokk-finalen, med økologiske egg, grønnkål og smaksrik Norvegia som obligatoriske råvarer. Retten skal kunne bli servert på en av topprestaurantene i Europa, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

I konkurransen skal forretten serveres på åtte tallerkener, og presentasjonen skal ha en klar geografisk identitet med tydelig smak av råvarene.

Fargerikt festmåltid
Som hovedrett skal kandidatene kombinere rustikktomater fra Hanasand Gård i Ryfylke, og oppdrettsnykommeren fersk flekksteinbit fra Halsa i Nordland – med persillerot, purreløk eller blomkål fra norske gårder.

– Tomat er en mangfoldig råvare, her får kandidatene et utvalg tomatvarianter som de til og med kanskje ikke har sett eller smakt før. Sammen med flekksteinbit og rotgrønnsaker, gis kandidatene frihet til å lage en kreativ og smakfull hovedrett.

Flekksteinbiten serveres med tomat som hovedgarnityr. I tillegg skal det være minimum to valgfrie garnityrer. Retten skal kunne bli servert på en topprestaurant i Europa.

 En hyllest til norsk gastronomi og take-away-oppgaven i Bocuse d’Or 2021
Tomaten er en hovedråvare Team Norway skal servere i Bocuse d’Or i september. Med valg av både egg og tomat som råvarer i Årets unge kokk-finalen, ønsker Stiftelsen Norsk Gastronomi å trekke en rød tråd til de internasjonale kokkekonkurransene. Det passer også godt at kandidatene til Årets unge kokk jobber med egg, når kandidatene til elitekonkurransen Årets kokk jobber med kylling.

– Nøkkelen til en spennende norsk gastronomi, ligger i kompetanse og råvarer, og hvordan kokken sammen med sine kolleger videreforedler råvarene til magiske måltid. I denne oppgaven ønsker vi å utfordre kandidatene til å tenke både bærekraftig og nytt om bruken av kjente råvarer, og de har ikke fått en enkelt oppgave i fanget, forklarer Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

I Årets unge kokk dømmer smaksdommerne etter smak, tekstur, kreativitet, presentasjon og geografisk identitet, mens kjøkkendommerne vurderer kokkenes samarbeid, faglighet, anvendte teknikker og metoder, matsvinn og bærekraft, hygiene og matsikkerhet.

Foto:
BAMA (grønnsaker), TINE (ost), Aminor – Åge Magnussen (steinbitt), ShutterStock (egg).

2021-04-28T18:34:36+02:00 april 28th, 2021|