ÅUK19: Aleksander L. Vartdal

//ÅUK19: Aleksander L. Vartdal

Djevelen sitter i detaljene. Når Aleksander Løkkeberg Vartdal (24) skal konkurrere om å bli Årets unge kokk, spiller smarte løsninger og respekten for råvarene en viktig rolle på konkurransekjøkkenet.

De siste årene har jeg fått en forkjærlighet for det asiatiske kjøkkenet, og jeg henter mye inspirasjon derfra. De har et enormt mangfold av smaker og preservering. Den respekten og tradisjonen de har for råvarer og rene smaker, kombinert med fantastiske norske råvarer, er blitt utgangspunktet for min kokkestil.

Aleksander var lærling på Statsholdergaarden, og har jobbet som kokk på Festningen og Sentralen mat. I dag er han soussjef på Happolati.

Det var læreren min på ungdomsskolen som åpnet øynene mine for alle mulighetene kokkeyrket ga, og som kokk kan jeg utrykke min kreativitet og interesse for mat. Jeg synes unge kokker har et spesielt ansvar for å tenke nytt, og finne nye bærekraftige og spennende måter å ta faget vårt videre på.

Tidligere har Løkkeberg Vartdaldeltatt i Global Young Chef World, Global Young Chef Europa, Nordic Young Chef Challenge, i OL og VM med Det norske junior kokkelandslaget, og i Oslo- og Akershus Cup. Nå er han godt i gang med forberedelsene til Årets unge kokk i september, og for å ta steget videre mot å nå drømmen om pallplassering i Bocuse d’Or.

I forberedelsene blir det viktigste for meg å bruke tiden min riktig, sette frister for når ting skal bli gjort og presse meg til å yte litt bedre enn forrige trening. Jeg er en detaljfreak, uansett om det gjelder dandering av urter på garnityr eller organisering av utstyret. The devil is in the details, sier Aleksander, som er glad i smarte og effektive løsninger for matlagingen – uten at det går utover resultatet.

I konkurransen er jordskokk, Aurora-laks og skalldyr de sentrale råvarene.

Det er veldig spennende råvarer, og jeg var spesielt begeistret for at vi fikk en vegetarrett. Jordskokk er en av mine favorittråvarer og det blir spennende å se hvordan alle kandidatene løser oppgaven. De fleste har jobbet med laks før, og det meste er gjort før, så det å kunne presentere den på en ny og spennende måte, blir nok en utfordring.

Foto: Tom Haga

 

 

 

2019-08-05T16:41:28+00:00 august 5th, 2019|