Bocuse d’Or gjør en oppsiktsvekkende vri og erstatter tallerkenretten med «Feed the kids», der kandidatene må komponere en treretters meny for barn og med squash (cucurbita) som hovedråvare.

– Dette er både et overraskende og spennende grep. Sunn og næringsrik mat for barn, laget på et nivå denne konkurransen krever, er en skikkelig utfordring som jeg gleder meg til å komme i gang med, sier Filip August Bendi, Norges kandidat i konkurransen.

– Å lage mat til barn og unge krever noe helt annet enn å lage mat til voksne, både med tanke på smak, tekstur og presentasjon, men vi satser selvfølgelig på å imponere både små og store matkritikere i Lyon.

Mesterkokk Filip August Bendi har samlet et stjernelag til å bistå ham under konkurransen i Lyon i januar. Coach er Christopher W. Davidsen, som tok sølv i konkurransen i 2017 og i dag leder Speilsalen i Trondheim, Leon Haarberg Nilsen er commis og Sven Erik Renaa er lagleder. Teamet har allerede stått flere måneder på treningskjøkkenet under Keppler-stjernen på Gardermoen og jobbet med fatoppgaven, der sjømat skal spille hovedrollen.

– Her retter Bocuse d’Or virkelig blikket fremover. I 2021 var temaet take-away på restaurantnivå, mens i år velger organisasjonen å rette søkelyset på sunn og smakfull mat for barn og unge. Dette er en vanskelig målgruppe, mange av deres matvarer formes av ulike typer fastfood, og  dette vil bidra til å øke oppmerksomheten og kreativiteten på verdens barnemenyer, slik at barn og unge får ta mer del i gode kokkers evne til å lage god, fersk og sunn mat – men på de unges premisser, sier daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

Den perfekte oppgaven for oss
Til den spektakulære fatretten er det sjømat som er hovedingrediens. Det norske laget er storfornøyd med årets råvareutvalg. Breiflabb, blåskjell og kamskjell er kjente råvarer for de norske kokkene.

Forrige gang sjømat var hovedingrediens til fatretten i Verdensfinalen Bocuse d’Or, var i 2005. Det er tillegg obligatorisk å lage to garnityrer på tallerkenen, samt én på siden som setter søkelyset på en særskilt nasjonal råvare fra deltakerlandet.

– Geografisk identitet er viktig i konkurransen, og Filip jobber iherdig med å sette sitt personlige og nasjonale preg på rettene han skal servere, sier Christopher W. Davidsen, coach for Team Norway.

Når Filip August Bendi og hans team inntar konkurransekjøkkenet i Lyon 22. januar, har han og teamet lagt mer enn ett år med forberedelser på treningskjøkkenet bak seg. Forberedelsene inkluderer alt fra teknisk- og grafisk design av utstyr og serveringsmateriell, til å plukke fra hverandre og bygge opp igjen hundrevis av idéer til løsninger og kombinasjoner av råvarene som inngår. Det ryktes at det også vil være unge smaksdommere der, og arbeidet fremover må inkludere tenkning rundt barn og unges smakspreferanser. Det gir et lag til på kreativitet og testing, og bidrar til å øke kompleksiteten ytterligere.

Team Norway skal i ilden på konkurransens første dag i kjøkken nummer én, 22.januar fra kl. 08.00. De som ikke får anledning til å reise til Lyon i januar, vil kunne følge Norge og de 23 konkurrentene på stream med kommentatorer.

Foto:

Squash: Canva

Breiflabb: Bocuse d´Or

Blåskjell og kamskjell: Sjømatrådet