Talent og god faglig innsikt. Commisen er en helt avgjørende brikke på kandidatens lag. Jobben som commis krever mye, men til gjengjeld får de unge kokkene mye igjen for strevet, i form av erfaring, kompetanse, kunnskap og store mål.
Kort fortalt er en commis et ungt kokketalent som assisterer kandidaten på kjøkkenet, og som på konkurransedagen skal kunne utføre de samme oppgavene på kjøkkenet som kandidaten.
– For meg har det betydd veldig mye å få lov og jobbe så tett sammen med en kokk som Ørjan Johannessen. Som commis lærer du å konkurrere, du lærer å fokusere på hva som er viktig å prioritere i en konkurranse, og ikke minst blir en utrolig motivert til å konkurrere selv. Og man lærer å sette seg store mål, sier Jimmy Øyen.
Da Ørjan Johannessen tok gull i Bocuse d’Or i 2015, var Jimmy Øyen med som commis. I dag er han medgründer og kjøkkensjef på restauranten Rest i Oslo.
– For å bli en commis så må man først og fremst omgås kokker som vil og kan delta i konkurranser. Det er også viktig at du viser at du er engasjert og har kunnskap, slik at kokken velger akkurat deg.
Faglig løft
På konkurransedagen er commisen den eneste som får være med kandidaten på kjøkkenet. Eline Sofie Sunde var Filip August Bendis commis under Årets Kokk 2019, og vant prisen som konkurransens beste commis (Årets commis 2019). Hun forteller om en motiverende og inspirerende tid.
– Å få lov til å være commis syns jeg først å fremst var utrolig inspirerende. Ikke bare fikk jeg jobbe med en av Norges beste konkurransekokker, det var også en tillitserklæring at Bendi tenkte at jeg var flink nok til å gjøre halve jobben i konkurransen. Det syns jeg var enormt motiverende, og i tillegg fikk jeg bekreftet at jeg har valgt riktig yrke. Jeg er kjempestolt over våre prestasjoner som et team, forteller hun.
Sunde peker på at utbyttet av å være commis har vært stort.
– Både teknikker og det høye nivået har hjulpet meg masse i ettertid, og vil sannsynligvis gjøre det i mange år fremover. Får du selv noen gang sjans til å være commis, så må du ikke nøle et sekund, det er så lærerikt. Du lærer masse og deg selv, om kandidatens kreativitet, du lærer å være renslig og ryddig, ikke minst lærer du mye om råvarer, og om hvordan det er å jobbe mot et mål. Det er kort oppsummert fantastisk!
Uunnværlig erfaring
Flere av de unge kokkene som har stått på konkurransekjøkkenet, dukker senere opp som kandidater:
I Årets Kokk 2019 var både Håvard Werkland (commisen til Christopher W. Davidsen i Bocuse d’Or 2015-2017), og Filip August Bendi (commisen til nåværende coach på Team Norway, Gunnar Hvarnes, i Bocuse d’Or 2009-2011) blant deltagerne. Ørjan Johannessen, Bocuse d’Or 2015, var commis til styremedlem i Stiftelsen Geir Skeie, Bocuse d’Or 2009. Tom Victor Gausdal, faglig leder i Akademiet og Norges dommer i Bocuse-konkurransene 2020-21, var commisen til Odd Ivar Solvold i Bocuse d’Or 1997.
– Det krever en del å være commis, men de unge kokkene får også mye igjen for strevet i form av kompetanse, nettverk og erfaring, forklarer Gunnar Hvarnes, coach på Team Norway, Bocuse d’Or.
– På konkurransedagen må commisen være under 23 år. Denne kombinasjonen av alder og betydning for teamet, gjør at kandidatene må ha en god oversikt over unge kokketalenter for å sikre seg den commisen som egner seg best til sitt team.
Foto: Vinner av Bocuse d´Or 2015, Ørjan Johannessen, og commis Jimmy Øien (bildet er tatt av Impuls Foto).