Kandidatene ble valgt ut av Akademiet 10. mars. Siden da har de seks vært gjennom prosessen ‘Veien til Årets kokk 2015’. Når konkurransen starter 13. oktober har de hatt syv måneder å forberede seg, vurdere sine faglige relasjoner og etablere et team som fungerer godt under stress. Det er høyt press i forberedelsesfasen, og spesielt i de fem timene konkurransen foregår. Årets kokk, og de påfølgende internasjonale konkurransene, krever en svært solid kokkefaglig plattform. Og en klar visjon om hva som skal presenteres og hvordan det skal presenteres til dommerne. Men det krever også en prestasjonskultur i laget, med en delt erkjennelse av at det er summen av enkeltprestasjoner underveis som avgjør resultatet, og at oppmerksomheten må rettes mot oppgavene – en etter en. Å velge sitt lag er en av de viktigste oppgavene kandidatene gjør.
Slik ser lagene ut (etter kjøkkenrekkefølgen de skal konkurrere etter 13/10):
Kjøkken nr. 1: TEAM ADRIAN
Kandidat: Adrian Løvold, kjøkkensjef Storfosna Gods, Ørlandet
Commis: Eskild Hildonen, kokk ved Storfosna Gods
Coach: Albert Mayr, Sous-sjef ved Geranium
Kjøkken nr. 2: TEAM CWD
Kandidat: Christopher William Davidsen, konsernkjøkkensjef Søstrene Karlsen m.fl.
Commis: Håvard Christian Werkland, kokk ved Scandic Nidelven, Trondheim
Coach: Karl-Erik Pallesen, daglig leder ved Fisketorget, Stavanger
Kjøkken nr. 3: TEAM ØYVIND
Kandidat: Øyvind Bøe Dalelv, sous-sjef ved Statholdergaarden, Oslo
Commis: Joachim Lindgren, kokk ved Statholdergaarden
Coach: Thorbjörn Forster, kjøkkensjef ved Statholdergaarden
Kjøkken nr. 4: TEAM JANI
Kandidat: Jan-Erik Hauge, sous-sjef ved Tango Bar & Kjøkken, Stavanger
Commis: Fredrik von Opdrop, kokk ved Tango Bar & Kjøkken
Coach: Kjartan Skjelde, medeier og kjøkkensjef ved Tango B&K og Fish & Cow
Kjøkken nr. 5: TEAM CAP
Kandidat: Christian Andre Pettersen, ass.kjøkkensjef ved Spiseriet, Stavanger
Commis: Magnus H. Paaske, kokk ved Spiseriet
Coach: Andreas Myhrvold, kjøkkensjef ved Spiseriet
Kjøkken nr. 6: TEAM BJERCK
Kandidat: Adam Schive Bjerck, rådgivende kokk ved BARE Restaurant, Bergen
Commis: Philip Klæboe Berg, kokk ved BARE Restaurant
Coach: Anders Isager, matfaglig leder ved Matarena AS, Bergen
FORKLARING: Commis og coach
Commisen er en ung, ofte nylig faglært kokk, som bistår en mer erfaren kokk for selv å vinne innsikt i faget. I Årets kokk fyller commis’en den samme rollen. Vedkommende kan ikke være fylt 23 år før etter konkurransedagen. Under konkurransen kan commisen utføre samtlige oppgaver på kjøkkenet som kandidaten kan utføre. Det sier seg selv at kandidaten ønsker en talentfull og erfaren ung commis på laget. Det er også et ærefullt og lærerikt oppdrag for commis’en å være med i en så intens prosess som Årets kokk er.
Coach , eller trener, kan organisere og lede aktiviteter i et kjøkken. Under konkurransen har vedkommende en rådgivende, verbal rolle, og skal ikke under noen omstendighet bevege seg inn i kjøkkensonen. Coach overvåker oppgaver, rytme og tid, og korrigerer underveis. Treneren har også ansvar for at meny og materiell kommer dit det skal til riktig tid. Kommunikasjon med kandidat går alltid gjennom coach. En god coach er involvert i teamet over tid, kjenner både kandidatens og commisen’s styrker og svakheter i pressede situasjoner. I konkurransen vil du se han eller hun med stående foran kjøkkenet med ryggen mot publikum.
Utvidet team
Kjerneteamet pleier normalt å knytte til seg gode kolleger de kjenner. Vi så dette med Ørjan Johannessen i Lyon i 2015, hvor hele tre av årets Årets Kokk kandidater var involvert i forberedelses- og gjennomføringsfasen av Verdensfinale i Lyon.
Det kan heller ikke understrekes hvor viktig den enkeltes partner, familie og arbeidsgiver er for at tiden før og under en konkurranse blir optimal for kandidaten.