Coachen er kandidatens mentor, og har som oppgave å motivere, veilede, utfordre og inspirere kandidaten til å yte sitt beste, i både forberedelsene og på selve konkurransedagen.  

Kandidaten velger coachen ut ifra erfaring og kompetanse. Det er avgjørende at coachen kjenner til konkurransen teamet skal gjennom, og at de vet hva som kreves for å komme på pallen. Kandidat Filip August Bendi har valgt Christopher W. Davidsen som sin coach, når han nå skal konkurrere i Bocuse d’Or Europe i Budapest 23. og 24. mars. 

– Christopher er en fantastisk coach. Han er veldig tilgjengelig og bruker mye tid med meg og teamet. På treningskjøkkenet bidrar han med alt fra konkrete råd, til hjelp med alt fra garnityr og sauser, til knyting av urtebuketter, forklarer kandidat Filip August Bendi.

Hjelper kandidaten til å yte bedre 
Coachen skal også være en støtte til kandidaten og tilpasse oppfølgingen sin til kandidatens behov. Det er coachens oppgave å analysere råvarene sammen med kandidaten, diskutere hva som fremhever smaken best, hvordan maten skal presenteres og sørge for at kandidaten holder seg på riktig spor i forberedelsene.  

– Christopher er veldig kritisk, har et godt øye for detaljer, pusher meg til å tenke annerledes og hjelper meg til å yte bedre på treningskjøkkenet. Det er fint å lære av en som kan ting jeg ikke kan.

På konkurransedagen står coachen rett utenfor konkurransekjøkkenet og veileder kandidaten og commisen. Det er coachen som har den overordnede oversikten, som er forberedt på kandidaten og commisens kjøreplan, som følger opp at oppgavene blir gjort og som holder orden på tiden.

Fersk konkurranseerfaring 
Christopher W. Davidsen tok sølv i Europafinalen i 2016 og i Lyon i 2017. Han var også coach for Håkon Solbakk under Årets kokk 2021. 

– Jeg synes det er betryggende at Christopher har såpass fersk konkurranseerfaring og dermed husker hva det vil si å stå på konkurransekjøkkenet. Samtidig har det gått såpass med tid at han har rukket å reflektere rundt sin egen konkurransedeltagelse, sier Filip August Bendi.

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president. 

Bocuse d’Or Europe arrangeres i Budapest 23. og 24. mars og Team Norway skal konkurrere på dag to og i kjøkken nummer syv.    

Foto: Stian Broch