Filip August Bendi (28) er kjøkkensjef ved NB Sørensen Annen Etage i Stavanger og kokk på Det Norske Kokkelandslaget. Han kommer fra Stavanger og ble nysgjerrig på kokkefaget allerede som liten, da han fikk være med faren som arbeidet i hotell- og restaurantbransjen på jobb. Både oldefaren og farens bror jobbet også i bransjen i London. Gode minner fra en barndom med god mat førte til at han valgte Hotell og Næring på videregående, etterfulgt av læretid og jobb ved Tango Bar og Kjøkken i Stavanger. Etter læretiden har Filip bl.a. arbeidet i ulike kokkeroller ved flere internasjonalt anerkjente restauranter, slike som Noma i København, Mathias Dahlgren Matsalen og Restaurant Daniel i New York. Mellom Matsalen og R. Daniel, var han innom sitt lærested Tango ett år som kjøkkensjef for Terrassen (2014).

Filip er opptatt av rene smaker og mener at råvarer er flotte i seg selv.

– Min mat skal være logisk. Det skal være rene smaker. En løk skal smake løk. Råvarene er flotte i seg selv og trenger ikke å tukles for mye med. Jeg lager mat inspirert av tradisjon, årstidene og innovasjon. Den har nordisk preg og inspirasjon. Maten skal harmonere på tallerken. Kun med respekt for råvarenes naturlige egenskaper oppnår de sitt fulle potensiale.

Kjartan Skjelde fikk Bendi til å bli interessert i konkurranser da han gikk i lære, og Skjelde var hans mentor under lærlingkonkurransene.

– Vi var med og hjalp til når han selv stilte til Årets Kokk – vi fikk høre historiene fra landslaget og se den fantastiske jobben de gjorde. Jeg husker når Charles Tjessem vant Bocuse d’Or. Jeg hørte det på radioen i bilen. Jeg tenkte at om det var mulig så vil jeg også gjøre det.

I 2006 kom Filip på delt 1. plass i Rogalands Cup for lærlinger. Som commis for Gunnar Hvarnes i Bocuse d´Or i 2010 og -11, vokste konkurransehjertet hans enda større.

Foto: Plakat – Tom Haga, portrett – fredrik Ringe