Bodøværingen Christian André Pettersen (28) har et sterkt driv i seg for å konkurrere internasjonalt i kokekunst. Å stå på pallen i Bocuse d’Or, har vært målet helt siden ni års-alderen, da han hjalp faren på kjøkkenet.

– Jeg formes av konkurranser. Jeg lever og ånder for dem. Jeg henter motivasjon fra at hver lille detalj teller. Det har jeg fra min far.

I dag jobber Christian Andre som kjøkkensjef på Mondo i Sandes, hvor han kom fra jobben som assisterende kjøkkensjef på Spiseriet Konserthuset Stavanger. Fra 2009 frem til 2012 gikk han gradene hos Bocuse-kokk Charles Tjessem, ved spisestedet Charles & De i Sandnes, først som lærling, så kokk og deretter soussjef. Til Sandnes kom han direkte fra Bodø Videregående Skole, hvor han gikk på kokkelinja sammen med blant andre barndomsvennen og konkurrenten, Øyvind Bøe Dalelv.

Christian Andres mor er fra Asia. Det ga inspirasjon og nysgjerrighet for Østens mystikk og matkultur. Faren var kokk, og fra Steigen. Christian Andre fikk dermed tidlig innblikk i ulike matkulturer og tidlig ansvar for matlaging. Allerede som ni-åring jobbet han på kjøkken, og som 12-åring fikk han selvstendig ansvar for dessertene. Det vekket gløden for kokkefaget.

Det tidlige innsynet i faget sammenfalt med at Norge gjorde det godt i Bocuse d’Or. Det vekket en annen drøm; nemlig å selv stå på pallen i Lyon, og den drømmen ble et daglig samtaleemne på kjøkkenet i Bodø.

– Min egen identitet, min person og min mat, deler alle samme opphav. En sømløs blanding av øst og vest. Norge og Asia, det naturlige og det tekniske. Jeg tar alt med meg i mitt arbeid, og i tråd med oppgavene har jeg bevart et nordisk preg og forsiktighet, ispedd hint av Østen.

Foto: Plakat og portrett – Fredrik Ringe