Når Filip August Bendis fat bæres ut fra konkurransekjøkkenet 24. mars klokken 15.15, avsløres et nyskapende design, som følger hans design av fat fra den første deltagelsen i Årets kokk i 2017 og frem til nå i Bocuse d’Or Europe i 2022. 

Presentasjonen av fatene er alltid et spektakulært syn, og er et av konkurransens høydepunkt for både publikum og dommere. Design skal fremheve hovedretten som presenteres etter intens jobbing i fem timer og 35 minutter ut i konkurransen. Det skal i tillegg presentere deltakerens helhetlige idé, samt profesjonell og personlig identitet. 

– Fatet mitt reflekter hvem jeg er, og hva jeg ønsker å fortelle med maten min. Det er mye nytt på årets fat, men de som følger godt med vil også kjenne igjen former og en stil som er utviklet gjennom mine tidligere fat i Årets kokk 2017, 2019 og 2021. Jeg har lært mye gjennom disse årene, og håper at folk ser utviklingen på samme måte som jeg føler den, forteller kandidat Filip August Bendi.

Utviklingen og design av konkurransefatet fra idé til endelig produkt, med tilhørende grafisk design i menyen, er en ressurskrevende del av konkurranseforberedelsene. Til å få frem sine idéer og tanker, har Bendi samarbeidet med designeren Katinka von der Lippe fra Studio Ris. Slik fatet nå fremstår, er et resultat av mange diskusjoner, skisser og ideer, ikke ulik enhver annen produktutviklingsprosess fra idé til produkt. Forskjellen er at fatet ikke utvikles for kommersiell bruk, og har som funksjon å formidle idéer og norsk identitet til de mange tusen som følger konkurransen.

– Å jobbe med design på dette nivået er kjempegøy og svært lærerikt, og er selvfølgelig en viktig del av konkurranseforberedelsene. Jeg er interessert i kunst, især objektformer, så det har selvsagt påvirket resultatet, selv om inspirasjonen i hovedsak kommer fra opplevelser jeg har hatt gjennom min karriere som kokk, fortsetter Filip August Bendi.

Geometriske løsninger og overraskende detaljer 
Et konkurransefat skal først og fremst fremheve maten, og maten er i seg selv små mesterstykker av velsmakende design. Fatet skal ta seg godt ut både på bilder og når det bæres rundt på konkurransearenaen, helst skape en følelse av noe unikt og nytt. I Budapest 24. mars, presenteres rådyrretten på et fat som kjennetegnes av enkle, geometriske og eksakte former, og med noen overraskende detaljer. 

–  Jeg har tatt utgangspunkt både i Filip som konkurransekokk og som person i årets Bocuse-fat. Han har lang erfaring fra stjernerestauranter i København, New York og Stockholm, og vi har fokusert på å fange opp hans internasjonale vinkling på norsk mat, råvarer og matkultur, forklarer designer Katinka von der Lippe.

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president, mens Bent Stiansen er årets norske dommer i konkurransen. 

Team Norway konkurrerer på dag to og i kjøkken nummer syv, og serverer sin vegetariske tallerkenrett, med ungarsk Anuscka-potet, kl. 14.40 og Rådyrretten kl. 15.15. 

Det hele kan følges live hos Nordic Food Live.

Foto
Bilde 1: Filip August Bendis fat fra Årets kokk 2017, foto av Marius Rua.
Bilde 2: Filip August Bendis fat fra Årets kokk 2019, foto av Tom Haga.
Bilde 3: Filip August Bendis fat fra Årets kokk 2021, foto av Tom Haga.