I Oslos kulinariske storstue skal landets seks dyktigste kokker konkurrere om å bli Norges representant i den internasjonale Bocuse d’Or-konkurransen. 13. oktober arrangeres Årets Kokk for andre gang i Mathallen.

Mathallen i Oslo har i løpet av få år blitt et referansepunkt for de mest matinteresserte i landet. Her finner kresne matelskere råvarene som er vanskelig å få tak i andre steder. Entusiasmen og fagligheten knyttet til mat og drikke blant aktørene i Mathallen, gjør Mathallen til et ideelt sted å arrangere konkurransen Årets kokk.

– Miljøet ved Mathallen har tilrettelagt for dette samarbeidet på en forbilledlig måte, og vi gleder oss til å utvikle tidenes Årets kokk-konkurranse, sier Lars Erik Underthun, sølvvinner fra Bocuse d’Or 1991 og styreleder i Bocuse d’Or Norge, Akademiet.

En stor inspirasjon 
Samarbeidet med Bocuse d’Or Norge startet da Mathallen var nyåpnet. Konkurransen har blitt en betydningsfull faktor for Mathallen skal befeste sin posisjon som en av landets viktigste møteplasser for kulinariske opplevelser.

– Dette gir viktig inspirasjon for de om lag 200 menneskene som jobber med matglede i Mathallen, uttaler Frode Rønne Malmo, daglig leder for Mathallen.

Mange kokker men lite søl 
Oslo er Europas raskest voksende hovedstad, og denne veksten virker tiltrekkende på aktiviteter og talenter.

– Her i byen er det mange kokker men lite søl, sier ordfører Fabian Stang.  – Det å få være arena for et nasjonalt mesterskap er en ære, ikke minst når det her dreier seg om en disiplin der Norge er blant de beste i verden. 

Faglig leder for Årets kokk Gunnar Hvarnes, bronsevinner i Bocuse d’Or i 2011, konkurrerte selv i Mathallen i 2013:

– Vi kjenner Mathallen godt, og klarer her å bygge opp seks konkurransekjøkken som holder det internasjonale nivået som kreves. I tillegg er det flott at arrangementet legges midt i Oslo sentrum, det inviterer både bransjefolk og matinteresserte til faglig samvær rundt konkurransen, avslutter han.

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge:
Bocuse d’Or Norges fremste oppgave er å identifisere og utvikle norske kandidater til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranser; Bocuse d’Or Europa og Bocuse d’Or Lyon. I Norge arrangeres kvalifiseringsmesterskapet Årets kokk, der vinneren blir Norges kandidat til de internasjonale Bocuse d‘Or konkurransene. Årets kokk er derfor Norges viktigste kokkekonkurranse, hvor landets mest ambisiøse unge kokker konkurrerer med en sterk drøm om og i neste omgang stå på pallen i Lyon som verdensmester. I 2015 konkurrerer seks kandidater.

Bocuse d‘Or i Lyon ble etablert for 30 år siden, og i løpet av de 15 verdensmesterskapene til nå, har Norge tatt hjem fem gull, totalt ni pallplasseringer. Kun Frankrike slår Norge, med en pallplass. De 12 Bocuse-kokkene som har skapt disse fantastiske resultatene, er i dag blant Norges fremste og mest folkekjære kokker, og blir å treffe som dommere under konkurransen i Mathallen i Oslo 13. oktober i år.

I tillegg til å virke som «Olympiatoppen» for norske mesterkokker, bidrar Bocuse d’Or Norge til kjennskap, interesse og entusiasme rundt mat og drikke generelt, og innenfor matfaget spesielt.

Mathallen Oslo:
Mathallen på Vulkan i Oslo har siden åpningen i 2012 vært Oslos kulinariske samlingspunkt og en attraksjon for både byens befolkning og tilreisende. Her finnes spesialbutikker, kafeer og spisesteder, og Kulinarisk Institutts kurskjøkken. De 30-talls aktørene i Mathallen tilbyr mat og drikke av høy kvalitet; kjøtt, fisk, grønnsaker, bakervarer og kaffe. Her kan både hobbykokken og kjøkkensjefen finne inspirasjon, samt dele og skaffe seg kunnskap og erfaringer.

Mathallen Oslo nevnes gjerne i sammenheng med de moderne og moderniserte mathaller i byer som København, Lisboa og Amsterdam. Lokalisert på Vulkan/Grünerløkka ligger Mathallen midt i det kreative Oslo, sammen med hoteller, kulturinstitusjoner, skoler og uteliv.

Kontakt:
Bocuse d’Or Norge:
Daglig leder Arne Sørvig, tlf: 919 11 995, arne@bocusedornorge.no

Mathallen:
Daglig leder Frode Rønne Malmo, tlf: 911 66 686, frode@mathallen.no

Oslo kommune:
Politisk rådgiver Rune Dahl, tlf: 941 70 212, rune.dahl@oslobystyre.no