#gastronomiensdag – Med søkelys på en bærekraftig gastronomi

18. juni er det FNs dag for bærekraftig gastronomi ♻️ I den anledning oppfordrer Stiftelsen Norsk Gastronomi kokker og restauranter over hele landet til å markere dagen!

– Ved å ta initiativ til å markere Gastronomiens dag, håper vi å sette i gang gode samtaler om gastronomi og bærekraft, om kokkenes rolle i det grønne skiftet, som vi mener på enda mer synlige måter kan ta ledertrøya på for å utvikle og fremme bærekraftige, sunne, naturlige, gode og ikke minst gledesfylte måltid, forklarer daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

– Gastronomiens dag er en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkens kompetanse. Kokken har en sentral rolle i det grønne skiftet, og ved å bruke lokale, kortreiste råvarer er de pådrivere for bærekraft i alle ledd. Ved å invitere til uforglemmelige matopplevelser er serveringsbransjen sosiale møteplasser som skaper inkludering og fellesskap, og sysselsetter mer enn 70 000 mennesker, istemmer administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. 

Bli med å sette fokus på viktigheten av en bærekraftig gastronomi, du også! Slik bidrar du: 

1) Del Gastronomiens dag-materiellet vi har laget 

Vi har laget en pakke med logomateriell, som både du og din restaurant enkelt kan dele i sosiale medier. Her finner du formater tilpasset Instagram, Facebook og Stories. Husk å bruke hashtaggen #gastronomiensdag

Trykk her for materiell.

2) Smykk ditt bilde med Gastronomiens Dag-merket

Smykk ditt bilde i sosiale medier med Gastronomiens dag-merket. Her finner du merket, som du enkelt kan legge oppå ditt bilde, for eksempel i Canva eller annet bilderedigeringsprogram (det er litt mer jobb enn vanlig Facebook-ramme, som vi dessverre ikke får brukt. Men det er verdt det!).

Trykk her for å finne merket.

3) Bruk hashtaggen #gastronomiensdag 

Er du ute og spiser på restaurant 18. juni? Eller har du laget en flott rett? Del ditt måltid med venner ved å bruke hasthtaggen #gastronomiensdag

Ved å dele bidrar du til forståelsen av bærekraftig gastronomi, samt kokkens og den naturlige matens rolle i en matglad og inspirert fremtid.

Bocuse-kokk Geir Skeie med Gastronomiens dag-merket på sitt bilde. Foto: Paal André Schwital.

Om Dagen for bærekraftig gastronomi
I 2016 vedtok FNs generalforsamling at Dagen for bærekraftig gastronomi skal markeres 18. juni hvert år. Resolusjonen anerkjenner gastronomi som et kulturelt uttrykk, og som viktig del av det kulturelle mangfoldet i verden. Den understreker også viktigheten av bærekraftig gastronomi for å nå FNs bærekraftsmål. Les mer om Dagen for bærekraftig gastronomi her.