Diplomatkokken fra Bremanger

//Diplomatkokken fra Bremanger

Kandidat på kjøkken nr. 4 i Årets kokk 2015

 

Jan-Erik Hauge.
Foto: Impulsfoto.no

Jan-Erik Hauge (25) er yngste kokk blant årets kandidater. Likevel overbeviste han Akademiet om at han er en kokk å regne med gjennom en velformulert og målrettet søknad, kombinert med en tydelig matfilosofi. Jani, som han kalles blant venner, arbeider til daglig som sous-sjef hos Kjartan Skjelde på Tango Bar & Kjøkken. Han vokste opp i den lille bygda Bremanger ytterst i Sogn & Fjordane.  Her har han fra barnsben av fått føle på råskapen i den sårbare og vakre naturen, der sterke vinder og sjø har formet vestlandskystlandskapet gjennom tusener av år. Jan-Erik ser på hjemstedet som en krybbe for hans faglige utvikling og ståsted i dag. – Å leite etter perfeksjon har vore drivkrafta mi i ein årrekkje. Eg har vokst opp i landskap med sterke kontraster, og det speglar seg nok  også i den maten eg lagar, sier Jani.

Fra læretid i Sandefjord til Ambassaden i Washington

Jan-Erik gikk, som flere andre kandidater til Årets kokk, læretiden hos Bocusekokk Odd Ivar Solvold ved Mathuset Solvold i Sandefjord. I 2010 fikk han tilbud om å fungere som kjøkkensjef ved Den Norske Ambassaden i Washington, en selvstendig og tøff oppgave i et stort, fremmed land. Etter endt år der gikk turen tilbake til Sandefjord og kokkejobb hos Bocusekokk Geir Skeie på Brygga 11, og raskt videre til Bocusekokken Ørjan Johannessen på Bekkjarvik Gjestgiveri i Bekkjarvik, Austevoll. Etter et kort oppjhold på Salt & Søtt i Bergen, endte Jani opp i Stavanger hvor han nå i tre år har deltatt i utviklingen av en av Stavangers beste restauranter, Tango Bar & Kjøkken.

Han er den minst rutinerte konkurransekokken, men Bocusekokkene i Akademiet tvilte ikke på at han kan stå jevnbyrdig i konkurransen i Mathallen i oktober. Uten konkurransetrening er han heller ikke, og han har blant annet gjort hederlige plasseringer i Norgescup for Lærlinger (finale), Årets Sjømatkokk (2.plass) og Årets Masahirokokk (2.plass). Han er også nylig tatt ut som medlem i det norske kokkelandslaget. – Ved å delta i Bocuse d’Or ønskjer eg å utfordre meg sjøl. Utvikle meg til den kokken eg ønskjer å bli. Forbilda mine har vore mange. Profilane er der, inspirasjonen er der, og no skal eg bevise at eg har evner til å få frem smaken, skrev Jan-Erik i sin kvalifiseringssøknad til Bocuse d’Or Norge – Akademiet.

Kvalifiseringsrettene: Fenasprøtt og posjert skrei

Jani kvalifiserte seg til kandidaturet til Årets kokk 2015 gjennom å presentere to kontrastfulle og tøffe retter av Fenalår fra Norge og Fersk Skrei. Disse rettene, sammen med bakgrunn, meritter og motivasjon, gjorde at Akademiet i mars 2015 ga Diplomatkokken fra Bremanger en av de seks kjøkkenene til årets konkurranse. 

Fenasprøtt: Røykt jordskokk fra Hommersåk. Syrleg einebærrømme. Sellerikarse. Fryst fenalårriv.

Jan-Erik Hauge: Fenasprøtt. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på Fenalår fra Norge. Foto:

Jan-Erik Hauge: Fenasprøtt. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på Fenalår fra Norge. Foto: Arne Bru Haug

Posjert Skrei: Kråkebolleemulsjon. Estragonolje. Blomkarseravioli med råreker. Bakt og sota minipurreløk fra Jæren. Røykt torskebuljong

Jan-Erik Hauge: Posjert skrei. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på fersk skrei. Foto:

Jan-Erik Hauge: Posjert skrei. Kvalifiseringsrett til Årets kokk 2015 på fersk skrei. Foto: Arne Bru Haug

 

2017-09-11T09:21:49+02:00 september 8th, 2015|