I fjor høst annonserte Bocuse d’Or i Lyon at skrei, kamskjell og tørrfisk er obligatoriske råvarer for den tematiske utfordringen som kalles fatoppgaven. I dag ble det kjent at reinskjøtt og Lysholm LINIE aquavit blir obligatoriske ingredienser i utfordring nummer to, tallerkenserveringen. Norges kandidat Håvard Werkland er godt fornøyd med råvarene og hvordan utfordringene er formulert.

Håvard Werkland vant Årets kokk 18. september i fjor, og ble med det Norges kandidat til verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or.

– Endelig kjenner vi hele oppgaven, og det er perfekt med rein og akevitt som de siste obligatoriske råvarene. Akevitt hadde vi også i Årets kokk, så vi har litt trening med den. Nå blir det obligatorisk med sjømat, rein og akevitt, som vi igjen kombinerer med magiske norske grønnsaker. Denne konkurransen blir jo rett og slett en fantastisk smak av Norge, sier Norges kandidat Håvard Werkland.

Lysholm LINIE aquavit. Reinsdyrlår, -skank og -tunge. Én servering – i to deler
Tidligere kaltes denne utfordringen tallerkenretten, men i takt med gastronomiens utvikling kalles den nå tallerkenserveringen. De obligatoriske råvarene må være synlig til stede i både hovedrett og i sideserveringen. Retten skal presenteres dommerne på to tallerkener, som serveres samtidig. I sideserveringen må det være akevitt, mens det i hovedserveringen må være flatbiff fra reinslåret, og ut over det bestemmer kandidatene fritt hvor og hvordan de kombinerer råvarene.

Tallerkenserveringen i Bocuse d’Or krever både kreativitet og teknisk dyktighet, kombinert med innsikt i moderne gastronomi. Den skal presenteres fritt som en rett slik en ville servert den i en topprestaurant i sitt hjemland. Konkurransen er en viktig arena for innovasjon, håndverk og smak i restaurant- og kokkefaget, da disse parameterne er de dommerne dømmer kandidatene ut ifra.

 


Nasjonalbrennevinet til Europafinalen
Lysholm LINIE aquavit er blant Norges eldste og mest tradisjonsrike eksportvarer. Med opprinnelse fra Trondheim og nesten 200 år etter den første LINIE-reisen, modnes fortsatt all Lysholm LINIE aquavit til sjøs, hvor den krysser ekvator to ganger. Havets konstante bevegelser og variasjoner i temperatur og luftfuktighet gir akevitten en unik og avrundet smak. Lysholm LINIE Aquavit er laget av karve fra karveåkrene på Inderøy, bare et langt steinkast fra konkurransearenaen Trondheim Spektrum.

– Lysholm LINIE aquavit er med sin særegne smaksprofil en viktig del av norsk kulturarv, tradisjon og nåtid. Hva er vel mer naturlig enn at konkurransen Bocuse d’Or Europe, som binder sammen kokker fra hele Europa, utfordrer verden til å eksperimentere med disse smakene skapt av nettopp trønderske råvarer modnet på verdenshavene, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Norske råvarer, europeisk gastronomi
Med Europas tøffeste kokkekonkurranse på hjemmebane, gleder hele det norske matmiljøet seg over at det er valgt ut så mange gode norske råvarer. Fiskeri og havminister Cecilie Myrseth oppsummerer det slik:

– Dette er strålende nyheter. Valget av norske råvarer til Bocuse d’Or Europe er en fjær i hatten til våre fantastiske norske matprodusenter, sier ministeren, og påpeker at hun likevel ikke er overrasket over valget, særlig sjømaten.

Vinner av Bocuse d’Or 2009, Geir Skeie, som leder foreningen ‘Det Norske Bocuse-akademiet’ og er president for Bocuse d’Or Europe 2024, fremhever at disse valgene gir norsk mat en tydelig identitet overfor verden, og at det blir spennende å se hvordan de ulike konkurrentene løser råvareutfordringene i sin gastronomi i mars i Trondheim.

– Dette er urnorske råvarer som viser både mangfold og tradisjoner, til havs og på land, samtidig som Europas ledende kokker vil vise oss hvordan de velger å jobbe med våre norske råvarer, sier Geir Skeie.

Sjømatsamarbeid sikrer at Helten på vidda gjøres tilgjengelig i hele Europa

Det er styret i Markedsutvalget for Reinkjøtt, som blant annet står bak «Rein – Helten på vidda», som har overbevist Bocuse d’Or i Lyon om at reinkjøttet passer godt på denne eksklusive menyen. Styreleder John Anders Lifjell kan fortelle at både de franske og norske kokkene som har vært involvert, samt organisasjonen i Lyon, har vært veldig positive til reinkjøtt i samtalene.

– De synes arven, folkene, naturen, tradisjonene og at det er tilgjengelig som høykvalitetsprodukter både er attraktivt og eksotisk. Stiftelsen Norsk Gastronomi og de norske akademi-kokkene har vært viktige ambassadører for oss på veien, og på vegne av reinnæringen er jeg veldig stolt og glad for resultatet, nemlig at at helten på vidda er valgt til å representere både norske kvalitetsråvarer og norsk identitet i Bocuse d’Or Europe i Trondheim, sier John Anders Lifjell.

 

Norsk reinkjøtt eksporteres i liten grad, og for å løse oppgaven med å nå alle 20 land er det inngått et samarbeid med Lerøy slik at produktene kan distribueres gjennom Lerøys finmaskede europeiske distribusjonsnettverk.

 

– Selv om vårt fokus er norske sjømat, tar vi gjerne denne for laget her hjemme. Vi vet, etter mange år som partner til Bocuse d’Or Norge, hvor viktig det er at alle kandidater har god og lik tilgang til råvarene. Og så er det selvsagt kjekt for oss å møte alle disse dyktige kokkene før de kommer til Trondheim, sier Elin Johnsen, salgs- og markedssjef i Lerøy Sjømatgruppen.

 

Bocuse d’Or Europe på hjemmebane
19.- 20. mars arrangeres Bocuse d’Or Europe på, bokstavelig talt, hjemmebane for Håvard Werkland. Werkland bor og trener i Trondheim, og kommer opprinnelig fra Kyrksæterøra i Trøndelag. Nå går han i full gang på treningskjøkkenet, med å utvikle og tilpasse innovative og smakfulle retter, og eksperimentering med smaker og tekstur med de tradisjonelle norske råvarene.

Norge konkurrerer på konkurransens første dag, som siste kjøkken ut.

Foto:
Håvard Werkland | Foto: BERRE
Rein – Helten på vidda | Foto: Markedsutvalget for Reinkjøtt
LINIE Aquavit | Foto: LINIE Aquavit
Fiskeri og havminister Cecilie Myrseth | Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Geir Skeie | Foto: Stian Broch
Elin Johnsen | Foto: Lerøy